June 2, 2009 | Posted in:Wordpress |

Update 08 10 2012 – plugin više nije aktivan, sad je ta funkcija integrisana u sam WordPress

WordPress automatic upgrade je plugin koji olakšava rad svima koji koriste WordPress. Zapravo je toliko koristan i hvaljen da me čudi da do sada nije ubačen u WordPress kao sastavni deo, nego se još uvek koristi kao plugin.

WordPress automatic upgrade radi sasvim jednostavno, a prebacivanje na novu verziju sprovede u nekoliko koraka. Instalacija ovoga plugina se obavlja na standardan način, kao i za sve ostale pluginove koji se koriste uz WordPress. Kada se instalira, nema potrebe za dodatnim podešavanjima, jer će on automatski po izlasku nove verzije da u administratorskom delu izbaci obaveštenje o potrebi za upgradeom. Prilikom prelaska na noviju verziju WordPressa, postoji mogućnost da se pojavi zahtev za unošenjem podataka za FTP pristup, ali to je samo u slučajevima ukoliko je server gde se nalazi WordPress tako namešten iz sigurnosnih razloga.

Ovaj plugin prilikom prelaska na noviju verziju pravi beckup i smešta ga u folder pod nazivom wpau-backup, i na taj način omogućuje da ukoliko dođe do nekih problema postoji rezervna kopija. Ukoliko vam se sajt nađe u maintenance mode i plugin ne može da odradi posao do kraja potrebno je da:

 1. Da se ulogujete na svoj sajt koristeći FTP
 2. Da obrišete index.php fajl
 3. Promenite ime index.php.wpau.bak fajla u index.php

Posle toga bi sajt trebao da radi redovno. U svakom slučaju ja za sada nisam imao problema sa ovim pluginom, a svakako je prijatniji za rad nego kada se WordPress prebacuje na noviju verziju na redovan način, pošto se tada sve radi ručno.

Baš taj ručni postupak je bio mučan za dobar deo blogera i oni su ostavljali svoje blogove na starijim verzijama WordPressa i na taj način se izlagali riziku od deface. Ovako stvari se odrade sasvim glatko sa pluginom i može se mirne duše nastaviti sa blogovanjem.

2 Comments

 1. Hellas
  June 3, 2009

  cekaj pa wordpress vec par mjeseci ima ugradjen automatic upgrade tako da ti ne treba nikakav dodatan plugin za tako nesto.

 2. novii
  June 3, 2009

  Pa sad i to je moguće, jer ja sam ga davno instalirao kao plugin, i sada se nalazi među pluginovima. A u skorije vreme nisam instalirao ni jedan WordPress, tako da nisam bio upoznat sa tim poboljšanjem.

  U svakom slučaju to je stvar koja značajno olakšava korišćenje WordPressa.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.