June 7, 2009 | Posted in:Web razmišljanja |

Izrada veb sajtova podrazumeva da se oni prave za korisnike. Na žalost treba napomenuti da postoje još uvek ljudi koji veb sajtove prave prema svojoj meri. Na svu sreću, da kada se pravi veb sajt prema svojoj meri, to se jasno odražava i na rezultate.

Međutim kada se veb sajt pravi za korisnike, veoma je bitno dobiti nazad povratne informacija i integrisati ih u sam veb sajt. I tako se sa vremenom dolazi do kvalitetnih rezultata, jer se zadovoljni korisnici rado vraćaju na sajtove na kojima se osećaju prijatno. Jedan bitan faktor je što na veb sajtove dosta posetilaca dolazi preko pretraživača, i tu se nalazi jedan popriličan problem. Pretraživači prikupljaju podatke o veb sajtovima pomoću robota, koji imaju svoja neka pravila za gledanje kvaliteta veb sajta. Sajt može imati super izgled za korisnike, ali da bude loš za robote. I to odmah povlači manju posećenost sa pretraživača, iz razloga što se sajt ne nađe na prvoj stranici pretraživača..

Da bi se malo to razumelo sve treba da se nauče neke stvari o sistemu kako funkcionišu roboti koji prikupljeju informacije za pretraživače. Ovo trebaju da razumeju oni koji se bave izradom veb sajtova (web masteri pre svega, ali i dizajneri). Naravno ne treba da bude sajt 100% prilagođen za pretraživače, nego akcenat izgleda sajta treba da bude na korisnicima. Sajt mora da stekne funkcionalnost i za robote i za korisnike, da se potrebe obadve grupacije preklapaju na sajtu. Na Internetu ima veliki broj servisa koji daju bolji uvid u to kako roboti vide vaše sajtove, ali ja koristim samo dva i sa njihovim izveštajima sam veoma zadovoljan. Ako ste zainteresovani da ih pogledate linkovi su vam ispod. Naravno možete da pogledate i sajtove koji su vam konkurencija. I naravno iskoristite, neke slabosti svoje konkurencije.

Spider viawer

SEO browser

Ovo što ćete videti koristeći alate za analizu vaših veb sajtova nećete moći da iskoristite, ako ne posznajete osnove SEO optimalizacije. U tu svrhu možete da skinete mali priručnik koji je pripremio Google i koji je preveden.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.