April 6, 2023 | Posted in:Wordpress |

Jedan od korisnijih stvari na sajtovima su foto galerije. Ovo se na WordPress sajtovima može relativno lako odraditi uz pomoć pluginova, kojih ima zaista mnogo. Ukoliko želite napraviti foto galeriju sa besplatnim pluginom tu je opcija da se koristi Modula gallery plugin.

Ovaj plugin je dostupan u besplatnoj i Pro verziji, ali je za osnovne stvari basplatna verzija sasvim dovoljna. Pun naziv plugina u tom slučaju jeste Customizable WordPress Gallery Plugin – Modula Image Gallery i može da se nađe u sekciji pluginovi na WordPressovom sajtu.

Plugin za WordPress foto galeriju

Čitav postupak bi se mogao podeliti na tri koraka, od kojih je prvi preuzimanje tog plugina i njegovo instaliranje na sajtu. Sam postupak instalacije moće da se obavi na dva načina, prvi je direknto iz dela administracionog dela veb sajta koji je namenjen za rad sa pluginovima.

Drugi način jeste da se plugin preuzme sa Interneta na kompjuter, pa da se nakon toga prebaci na sajt i da se tamo aktivira.

Nakon aktiviranja plugina se u levom meniju u sklopu administratorskog dela se pojavljuje novi link “Modula”, koji nudi nekoliko dodatnih opcija od kojih je u prvom koraku zanimljiva opcija Galerije.

Pravljenje foto galerije

Kada se klikne na link Galerije otvara se strana sa prikazom trenutnih galerija, a kako je plugin tek instaliran to ej prazno. Interesantno je da ova strana ima i dva taba, gde se u klopu drugog nude neke od opcija, mada su one dostupne uglavnom u PRO Modula režimu rada.

Kreiranje nove galerije se obavlja klikom na dugme “Napravi novu” i i tu se otvara novi prozor gde treba prvu upisati naziv kategorije. Nakon toga se dodaju slike, a tu postoje dve opcije. Prva opcija jeste da se slike odaberu iz biblioteke mediskog sadržaja, druga opcija jeste da se prevuku sa kompjutera u polje koje je predviđeno za to, takozvanom metodom drag and drop.

Ispod toga se nalaze opcije za definisanje izgleda galerije, sa tim da se to podešava za svaku galeriju. Takoda svaka može da izgleda drugačije. Ovde trebate malo da testirate da bi ste videli šta od opcija najviše odgovara onome što ste zamislili. Ovde nisu opet dostupme baš sve opcije, neke se mogu koristiti samo PRO verziji.

Kompletan vodiš sa opcijama za podešavanje galerija – Tipovi galerija za Modula Gallery

Ovde trebam spomenuti kada prebacite sliek u galeriju, i kada se kursorom pređe preko slike pojavljuju se dve dodatne ikonice. Jedna od njih jeste da se slika izbriše iz galerije, dok druga otvara prozor za dodatno uređivanje slike, gde je najbitnije upisati ALT opis slike i opis slike koji se pojavljuje ispod slike u samoj galeriji.

Nakon završenih radova se klikne na dugme da se sačuva galerija, nakon čega se možemo vratiti na stranicu Galerije. Tu se može videti naziv galerije koju smo kreirali, zatim njen Shortcode i datum kada smo je kreirali. Za dalji rad nam je potrebno da iskopiramo Shortcode.

Dodavanje foto galerije na sajt

Ovde postoji više opcija, jer je bitno da se kratki kod – Shortcode ubaci na mesto gde želimo da se galerija prikaže.To može biti neki članak na sajtu, a može biti i posebna stranica.

✔️ Pretplatite se – subscribe – https://www.youtube.com/@trizvezde-apatin?sub_confirmation=1

Ja bih preporučio da se kreira posebna stranica, kao u videu što sam prikazao i da se nazove “Foto galerija” ili neko slično ime. Na taj način se može više foto galerija prikazati na jednom mestu, što je zgodno ako pratite na primer manifestacije.

Iznad i ispod Shortcoda možete dodati Tekst, a iznad bi bilo dobro da postavite i naslov sa jasnom oznakom o čemu se radi u toj galeriji.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.