December 9, 2022 | Posted in:Korisne stvari za webmastere |

Davno je rečeno da slika govori koliko i hiljadu reči, a kad su u pitanju veb sajtovi to posebno dolazi do izražaja. Da ne ulazimo u umetničke i informativne osobine slike, nego da se pozabavimo tehničkim karakteristikama, jer one znaju napraviti problema. Međutim kroz nekoliko jednostavnih koraka, te tehničke stavke se mogu dovesti na vrednosti koje su dobre za sajt.

Kako izgleda problem sa slikama

Kada je reč o problemima koje slike mogu napraviti na sajtu, dva su najveća: prvo prevelike dimenzije slike i drugo da slika bude sa previše detalja pa se ne vidi najbolje na čemu je fokus. Ima još tu problema, sa definisanjem boja, osvetljenja ili kontrsta, ali rešavanje toga zahteva malo više znanja. Ovde ću pisati malo za ona prva dva problema koji mogu napraviti i najviše štete.

Za prvi problem je ukratko veličina, a što je direktno povezano sa dimenzijama fotografije. Nije toliko bitno da li je u pitanju stok fotografija ili ste je sami snimili sa fotoaparatom. Prevelike fotografije se predugo učitavaju posetiocima sajta, a to nije poželjno (mnogo posetioca dolazi sa mobilnima i oni vide samo malu sličicu).

Druga stavka jeste isecanje fotografije, takozvano kropovanje (crop) sa ciljem da se ukloni sve nebitno. Na taj način će posetiocima sajta biti odmah jasno na čemu je fokus na slici i u samom tekstu koji prati sliku.

Pogledajte video, u njemu sam ovu temu malo bolje prikazao.

izvor – tri zvezde – uputstva

Kako najbrže srediti slike za veb sajt

Kada je u pitanju veličina slike, ona je najčešće u direktnoj vezi sa dimenzijama slike. Ono sa čime neće biti mnogo greške je da se širina slike postavi na dimenziju 1024px. Takva slika nikako nije premala za sajt, a ja ih konkretno sve stavljam da budu širine od 650px do 900px. I takve se sasvim dobro uklapaju u tekstove na sajtovima.

Kada se fotografiše sa fotoaparatom, cilj je da se napravi što veća slika jer se na njoj tako prikazuje najviše detalja. Slično je i sa slikama sa stok sajtova, one dolaze uglavnom u velikim dimenzijama, da bi se na njima sve videlo. Međutim to baš i nije neophodno kad su u pitanju slike za veb sajtove.

Druga stavka koja omogućava da se slike smanje i da se u isto vreme popravi ono na njima prikazano jeste kropovanje (crop). To je praktično opsecanje fotografije sa ciljem da se sa nje uklone svi viškovi, a ostane ono bitno.

Kropovanjem slike za sajt se takođe može promeniti i odnos stranica, što takođe na brzinu i jednostavno može da naglasi neke elemente slike. Ovde se ne treba zadovoljiti prvim rezultatom, nego treba probati sa dve – tri različite kombinacije.

Kada se naprave izmene, prilikom čuvanja slike izmenite joj malo naslov tako da pored nje ostane i netaknut orginal. Ta izmena imena slike je dovoljna da se na kraju doda broj 1 ili 01.

Dodatni savet za fotografije na sajtu

Tu je i još jedna dodatna mogućnost kada ste spremili sliku, treba joj dati ime u skladu sa onim što se na njoj nalazi i sa samim tekstom gde se smešta. Obično su slike sa nekim generičkim nazivima, što je posebno izraženo ukoliko su direktno sa fotoaparata.

ilustracija o obradi fotografija
izvor – PublicDomainPictures sa Pixabay

Greška bi bila dodati slike koje kao naziv imaju img-625678 ili neke opcije koje čine samo nasumični brojevi. Na primer za ovaj tekst naziv slike bi bio optimizacija-slike-za-veb-sajt jer je bitno da ne bude isto kao naslov članka a treba se malo razlikovati i od URL-a.

Prilikom davanja imena sliki za neki članak treba se držati onoga što je na njoj i prikazano. Ne treba se glupirati pa pisati neke gluposti sa ciljem optimizacije za pretraživače, jer će u nekom narednom periodu od toga biti više štete nego koristi.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.