March 4, 2014 | Posted in:Korisne stvari za webmastere |

Trenutno se sa svih strana ljudi gađaju sa informacijama vezanim za SEO, posle promena algoritma od Googla u prethodnom periodu. Svašta se može čuti, pročitati i videti, a ogomna većina priča je na naprednom nivou. I tako smo došli do situacije da imamo ljude koji su tek napravili sajt i već su se zapetljali primenjujući napredne tehnike oprimalizacije za pretraživače.

Iz tog razloga sam rešio da ukažem na nekoliko osnovnih postupaka koje treba odraditi obavezno, i to spada u on-site SEO.

 1. Kreirajte sadržaj

  – najvažnije stvari su u osnovi i one najjednostavnije. Sadržaji su na sajtovina nešto zbog čega je Internet  napravljen i o tome treba voditi računa prilikom rada. Obavezno je da sadržaj bude jedinstven i kvalitetno napisan, nakon toga će se stvari samo pokrenuti. Kvalitetan sadržaj koji promovišete, brzo će biti pronađen od korisnika i oni će ga sami dalje promovisati što dovodi do još novih korisnika i nove promocije. Tako je bar zamišljena stvar sa kvalitetnim sadržajem i ako kreirate tekst koji bi ste rado pokazali ostalima to će i korisnici raditi. Takođe je veoma bitna stvar taj sadržaj dobro formatirati sa jasnim podnaslovima i primerenim slikama, pošto posetioci za početak skeniraju tekst i tad odlučuju da li će se zadržavati dužena toj stranici.
  Jednostavno kopiranje popularnog sadržaja sa drugih sajtova neće doneti neke dobre rezultate, mislim biće tu primetnih rezultata samo ne u skladu sa uloženim vremenom. U slučaju da se ipak odlučite za prosto kopiranje tekstova i slika sa drugih sajtova, cela priča će se uskoro svesti na ceđenje vode iz suve drenovine.

 2. Ključne reči

  – odmah ću reći da je poželjno da imate između 2% i 4% ključnih reči u svojim tekstovima, poželjno u naslovu, podnaslovu, prvom i zadnjem pasusu i alt tagovima za slike. Naslovi i podnaslovi trebaju biti ispisani sa H1 i H2 tagovima da bi se naglasile ključne reči koje se nalaze u tim naslovima. Ovo je bitno za SEO ali i za posetioce koji samo kratko bace pogled pre čitanja teksta i poželjno je da vide ključne reči istaknute.

 3. Meta tagovi

  – ima ih dosta i priče o njihovom značaju su veoma brojne, sa velim razlikama u proceni njihovog značaja. Da spomenem one glavne, a to su opis, ključne reči, autor. U nekim ranijim periodima je to bilo sve od velikog značaja, pa je potom taj značaj opao i tu su mnogi otpisali tagove. Međutim sa dobro sređenim tagovima koji sadrže opis i sa nekoliko ključnih reči sigurno da ćete postići nešto. Preskakanjem ovih polja se mnogo gubi, pošto se prilikom pretrage preko Googla u rezultatima ispod naslova prikazuje description u dva reda ili 155 karaktera. Svakako da je od veće koristi kad se ispod naslova ispiše smislen tekst koji daje kratak opis, umesto nekih generičkih fraza koje pretraživač slobodno izabere sa strane i to ne liči ninašta. Za meta tag ključnih reči neke su preporuke da ih bude od 3 do 5 za svaki tekst.

 4. Robots.txt

  – je poželjno napraviti, a ako se kreira automatski prilikom instaliranja skripte potrebno ga je pregledati i složiti da bude prlagođen u potpunosti sajtu. U njemu se definišu neki postupci za stranice sa greškom kao što je na primer error 404, a nalaze se i druga uputstva za botove koje šalje pretraživač. Takođe ovde bi trebalo spomenuti obavezno kreiranje sitemap.xml, jer će to ta pomogne boljem indeksiranju stranica. U slučaju da se ne kreira sitemap.xml, indeksiranje sajta zavisi od strukture samog sajta i kako je napravljena navigacija na njemu.

 5. .htaccess

  – je fajl kome takođe treba posvetiti dosta pažnje i to za početak da li će adresa vašeg sajta da sadrži www ili neće. Kako to podesite u .htaccess, tako ga i koristite nakon toga uvek. Bez tog podešavanja u rezultatima pretrage Googla se pojavljuju obadve adrese, sa ww i bez njega i dobija se utisak da je u pitanju dupli sadržaj. Prema nekim procenama to ne utiče mnogo, ali pošto se lako sređuje trebalo bi to da bude dobro složeno u dokumentu. U vezi sa ovim treba obratiti pažnju da li je server na kom se nalazi sajt podešen sa Linuxom ili sa Windowsom, pošto i tu postoje neke finese na koje treba obratiti pažnju. Takođe se u ovom fajlu vrši podešavanje Leverage browser caching, koje bi trebalo da omogući bolje rezultate u prerazi ako se dobro namesti.

Ovo je samo početak i predstavlja osnovu na koju će se nasloniti sve vaše dalje aktivnosti na promociji sajta koji radite. Podešavanje svih ovih stavki je jednostavno i ne zahteva neke ogromno znanje.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.