August 31, 2008 | Posted in:Web razmišljanja |

Kada odlučite praviti sajt, jedan od detalja koji se spominje jeste tehnička podrška. Veoma bitna stavka, jer ako se podrazumeva, odlično. A ako se plaća ni to nije problem. Dve su bitne tehničke podrške prilikom pravljenja sajta. Prva jeste ona koja dolazi uz hosting, a druga dolazi uz sajt. Ako sami pravite sajt, onda je tehnička podrška zajednica koja se okuplja oko projekta koji koristite, na primer Joomla ili SMF, ili zajednica koja se okuplja oko programa koji koristite, na primer Dreamweaver.

Šta bi se pdrazumevalo pod tehničkom podrškom, malo mi je teško opisati. Verovatno su već oni što rade kod nas na fakultetima preveli neku definiciju, ali ja ću to jednostavno objasniti. U tehničkoj podršci sede stručnjaci, koji su eksperti za neku oblast, i kada im postavite pitanje podrazumeva se da ćete da brzo dobijete kvalitetan odgovor koji je upotrebljiv u stvarnom svetu. Nažalost kod nas postoje velike i ozbiljne firme koje imaju nebuloznu tehničku podršku. Jednostavno im plaćaju da ljudi osam sati dnevno ponavljaju klijentima da je problem kod njih, a ne u firmi za koju rade.

A ako vi nekome pravite sajt, i ponudite mu tehničku podrška, na primer za neki CMS u trajanju od 120 dana, onda se podrazumeva da ćete da rešite svaki problem koji vam kupac prijavi, naravno ukoliko je moguće tehničko rešenje.Ukoliko je klijent postavio nerealan zahtev, potrebno je da znate objasniti zašto nešto nemože. Bilo bi nezgodno da na klijentov zahtev, odgovorite da je nešto neizvodljivo, a potom vam klijent pošalje uputstvo kako da njegovzahtev sprovedete u delo. Znam da ovo sve deluje suvoparno, jer je to kao nešto što se podrazumeva. Ali preporuka moja bi bila da se razmišljanju o tehničkoj podršci pristupi kao jednoj od osnovnih stvari prilikom izrade sajta.

Razlog zašto ja sada toliko razglabam na ovu temu je sledeći. Došlo je do hakerskog napada na izvestan broj sajtova koje sam ja pravio, a oštećeni su sajtovi koji se nalaze na istom hostingu. Pošto se držim pravila da nikada ne idu sva jaja u istu korpu, izvestan broj sajtova je hostovan kod druge firme i oni nisu pretrpeli oštećenja. Naravno odmah sam pristupio saniranju prvo sajtova koje sam radio za klijente, a oni su ih na moju preporuku hostovali kod te firme. U pitanju je Dream web hosting. Njihova tehnička podrška mi je javila šta se desilo tačno i kada je došlo do upada.Moram da ih i pohvalim, mada mnogim webmasterima smeta što se sa njima komunicira isključivo preko e-maila. Poslali su mi spisak svih fajlova koji su menjani. Postavio sam nove index stranice i počeo da tražim rešenje za problem. Najviše mi je pomogla diskusija na EFC forumu. U toku čitavoga dana je trajala prepiska između mene, klijenata i tehničke podrške. I to je bilo uspešno jer je problem otkonjen na sajtovima klijenata do večeri, a na svojim sajtovima sam sledećega dana brisao zlonamerni kod i pojedinačnih stranica.

Pa da vam se nebi desilo da kada dodje do problema, nemate kome da se obratite, preporuka je da odmah na startu malo razmislite kako ćete da se osigurate. Razmislite malo o tome.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.