August 23, 2008 | Posted in:Trenutna dešavanja na Internetu |

RATEL je privremeno svoj pravilnik o nadzoru nad komunikacijama na Internetu stavio van snage. Za mene je to svakako lepa vest, jer će se taj dokument dovesti malo u red pre nego ponovo postane aktuelan. Valjda će posle toga sređivanja i da liči na nešto. Mada me je i iznenadila odluka RATEL, jer zaista nisam očekivao da će se ponašati u skladu sa demokratskim standardima, već da će se sakriti iza toga što su oni nezavisno telo. A kao nezavisno telo nisu obavezni da trpe pritiske sa strane. Do sada im je nekoliko puta takva priča prošla, ali su sada promenili svoj pristup.

Internet jeste sada već standard u velikoj meri za komunikaciju, i treba da se omogući nadzor nad korisnicima i nad njihovom komunikacijom. Ali to je veoma osetljiva oblast koja se nemože rešiti na način kako je pokušao RATEL. Sporni pravilnik je zvanično povučen dok se u Srbiji ne usvoji zakon o privatnosti podataka građana, a posle toga bi se trebao uskladiti sa tim zakonom i ponovo stupiti na snagu.

1 Comment

  1. Andrija
    August 24, 2008

    Bas dobra vest, ni ja nisam ocekivao da povuci taj pravilnik. Ocigledno, sve je moguce kad se javnost ogranizuje i krene masovno da pritiska. Isto kao sa licnim kartama.

    Ne znam samo zasto mislis da treba da se omoguci nadzor nad korisnicima i njihovom komunikacijom. Zasto bi to trebalo? Ja ne zelim da me iko nadgleda ni pod kakvim uslovima, posebno ne pod izgovorom terorizma. Danas je valjda svakome jasno da je to prica za malu decu, i da se tako na mala vrata uvodi totalni nadzor nad stanovnistvom.

    Jer jednom kad se ostvare tehnicke mogucnosti da neko iz BIA-e moze da prati putem interneta neciji email ili bilo sta drugo, ko moze nama da garantuje da se tako nesto nece zloupotrebiti pre ili kasnije?

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.