April 30, 2012 | Posted in:Web razmišljanja |

Da nabrojim nekoliko zanimljivih fraza koje ljudi koriste da opišu posledicu Google update za pretraživanje. “Google je upravo nocas izmasakrirao rangiranje domacih sajtova”, “G baca sajtove kako mu dodje, svaka logika se gubi”, “Što više primjera gledam po netu, sve je jasnije da im je neka greška u algoritmu”, “Google je licemer”, “bude novi Panda update koji ce morat popravit sr… koje je sada ostalo”, “Favorizacija web 2.0 sajtova i jeste najveca glupost ovog update”, “Najgori G update ikada i najnebulozniji”, “moraće u ovih par dana da ide još jedan Panda update, pošto ovo nije uopšte izbalansirano“.

Veoma zanimljivo iskustvo, vidim da svi imaju svoje mišljenje i misle da će Google da odradi naku akciju da bi se stanje bar približno vratilo na pozicije pre update. Imao je Google i pre ovoga grešaka, nije baš da su nepogrešivi, ima i propusta, pa su napravili stranicu da se prijavi problem sa sajtom.

U osnovi stvari koje Google traži jesu kvalitetni sajtovi sa sadržajem koji će biti koristan za korisnika. I potom dolaze stručnjaci koji preporučuju metode i metodice, analiza ključnih reči za neka područja, neke mikro oblasti, link sa bloga, link sa foruma, link iz direktorijuma. Ja prema tebi link, ti prema meni link. Neke alate za prepakivanje tekstova, gde se menja 20% ili 40% ili 52% teksta, tako da se dobije što unikatniji tekst. Neke optimalizacije za slike, neke aktivnosti SEO stručnjaka da se uzmu.

,

A stvar je u osnovi prosta, mada vas neće verovatno dovesti na prvo mesto u rezultatima pretraživanja, ali izradom sajta koji će biti od koristi posetiocima, zadržaćete sajt bar na prvoj stranici te pretrage na Googlu. I to konstatno, bez obzira na oscilacije u algoritmu pretrage. To je opcija koju sam ja odabrao, i za sada daje dobre rezultate, ali i pored toga pažljivo pratim šta se po internetu o SEO. Ponekad ponešto od toga i primenim, ali sam skoncentrisan uglavnom da posetioci izvuku korist iz podataka na mojim sajtovima.

 

2 Comments

  1. Steva
    May 3, 2012

    Slazem se da je potrebno imati kvalitetan sadrzaj i to je ustvari osnova, ali takodje smatram da je moguce i potrebnbo sprovesti kombinaciju dobrog sadrzaja i kvalitetnog SEO-a. Mnogi sajtovi su izgubili rangove zbog toga sto su radili samo na SEO-u ali ne i na sadrzaju i to je problem sto izgubili rangove.

  2. price
    June 12, 2012

    Pa nije se mnogo toga promijenilo u guglu koliko ja vidim.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.