April 26, 2012 | Posted in:Na Internetu ima |

Juče sam nešto čuo o promeni načina pretrage kada je Google u pitanju. I danas da vidim šta ima po tom pitanju, bar kada su u pitanju moji sajtovi. U toku prošle nedelje sam, proveravao kako je stanje kada je u pitanju reč poljoprivreda, i gde je u celoj toj priči poljoinfo. Rezultat je bio da sam bio na 5 stranici pretrage, a tako je stanje inače unazad otprilike dve godine sa manjim oscilacijama.

Poljoinfo inače ima preko 460 000 postova vezanih isključivo za poljoprivredu, tako da bi se očekivalo da bude malo bolje pozicioniran. Ali situacija je takva kakva jeste.  Bar bila do danas, jer sam danas opet vršio proveravanje iste reči i Poljoinfo forum je se našao na drugoj stranici sa rezultatima pretrage za reč poljoprivreda. Znam da je ovo još rano da se kaže da je to dobar rezulatat, jer sve to još nije gotovo.

Prema procenama iz Googla, oko 3% rezultata će biti skroz suzbijeni, jer se svrstavaju pod pojam web spam. To je inače izraz koji do sada nije baš preterano korišćen, ali je sad prilično aktivan zahvaljujući Matt Cuttsu, koji je vođa tima koji se bavi tim pitanjem unutar Googla.

 

2 Comments

 1. Ilija
  May 10, 2012

  Sto se tice tog web spam-a, mislim da ako postoji kvalitetan sadrzaj na sajtu onda nece biti nikakvih problema. Sajt sa losim sadrzajem a sa mnogo backlinkova je ono cemu google hoce da stane na put tj da ne budu dobro pozicionirani.

 2. novii
  May 10, 2012

  Jeste da Google želi to da reši, zapravo mora to da reši. Situacija je takva međutim da se to radi uz pomoć algoritama, za koje se vremenom skontaju željene vrednosti.

  Tada na površinu isplivaju spam sajtovi, i kad Google promeni način indeksiranja, desi se da dobar deo kvalitetnih sajtova bude zahvaćen.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.