April 13, 2010 | Posted in:Web razmišljanja |

Izrada web sajta je standardan posao koji se radi iz jednog poteza. Počinje se sa izradom izgleda sajta, koji se snimi kao slika, potom izbor platforme sa će se raditi sajt i potom izrada koda za sajt. I to je jednostavniji deo, ono što sledi je značajno komplikovanije od toga. A to je održavanje i povremeno osvežavanje sajta sa novim elementima grafičkog dizajna.

Ukoliko je za izradu web sajta i njegovo odražavanje zadužena ista osoba, to bi teoretski trebalo biti lako, međutim i tu se desi da se zaboravi za čega koji deo koda služi. A ako se za održavanje zaduži druga osoba, onda nastaje komplikacija, pošto svako ima svoj stil pisanja koda i svoje metode kako će da odradi neki postupak.

Da bi se to olakšalo do maksimuma i izbegao problem koliko je to moguće koriste se kometari koji se pišu unutar programskog koda.

Za HTML kod ide sledeći format komentarisanja

<!-- Ovo je primer HTML kometara -->

CSS komentarisanje ide ovako

/* Ovo je primer kako se piše komentar unutar CSS dokumenta */

U PHP kodu se piše komentar na tri načina načina

prvi način

<?php
echo "hello"; 

//ovo je kometar

echo " there";
?>

drugi način

<?php
echo "hello"; 

# ovo je kometar

echo " there";
?>

treći način

<?php
echo "hello";
/* 

Koristeći kosu crtu i zvezdicu
možete da napišete velike komentare
unutar koda

*/
echo " there";
?>

Ovo su primeri za programske jezike koji se najčešće koriste pri izradi web sajtova. Uglavnom trebaju biti jasni i kratki i treba ih biti mnogo. Na taj način se može izbeći veći deo problema.

Ja pošto se bavim izradom web sajtova povremeno, moram pod obavezno da ih koristim. Jednostavno mi se dešava da zaboravim šta sam sređivao u prethodnome periodu i onda potraje dok to shvatim posmatrajući samo kod. Međutim kada pišem komentare sve to ide mnogo brže i lakše, a samo pisanje kometara ne zahteva neko posebno angažovanje i kao što se vidi iz primera iznad nije komplikovano.

Čak i ako bi neko drugi nastavio da radi na održavanju sajtova koje sam pravio, verovatno će i njemu kometari koje sam ostavio biti od velike pomoći.

1 Comment

  1. sasa
    August 8, 2015

    dobar pocetnicki tekst svaka cast autoru

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.