April 11, 2010 | Posted in:Na Internetu ima |

Na blogu Dragane Djermanović se može pročitati tumačenje zakona o javnim glasilima i položaju blogova u odnosu na taj zakon. Ovo tumačenje je stiglo iz Ministrstva kulture i medija.

Sam zakon ostavlja dosta prostora  za najrazličitija razmišljanja, ali zahvaljujući ovom tumačenju neke stvari su malo jasnije. Stvar je da blogovi mogu da budu javna glasila, ali postoji i mogućnost da ne spadaju pod termin javnih glasila. Cela situacija je još daleko od toga da bude sve jasno, ali se bar pomerilo sa mrtve tačke.

U slučajevima kada se blog smatra javnim glasilom, kada se pokrene na nekom blog servisu, tada se odgovornim smatra vlasnik ili urednik tog blog servisa. Takav je slučaj bio u Hrvatskoj i kažnjen je vlasnik lokalnog blog servisa u Vukovaru, zbog postova koje je napisao neki bloger koristeći njegov blog servis. E sad i u takvoj priči ima nedostataka, šta bi bilo kad bi bilo. Recimo kada bi neko pokrenuo blog na servisu blogger.com i kako bi se tu postavila vlast.

I ova zavrzlama oko toga da fizičko lice ne može ili može da pokrene javno glasilo, već to može da uradi samo pravno lice, takođe ostavlja prostora za razno razna pitanja i tumačenja. Ovo što se može pročitati trenutno po blogovima, deluje kao neka javna rasprava na tu temu i bilo bi lepo da rezultira nekim još preciznijim tumačenjem zakona o javnim glasilima.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.