August 2, 2008 | Posted in:Web razmišljanja |

Rešili ste da napravite svoj prvi sajt i došli ste do nekog uputstva uz koje ste napravili nešto sa čime se možete pohvaliti. Ali vaš sajt je u lokalu i možete da ga pokažete samo prijateljima i da vam oni kažu kako im se čini. Ali mu niko drugi nemože pristupiti, osim ako nije za vašim kompjuterom.

Slaedeći korak jeste prebacivanje sajta na Internet. Da bi vaš sajt bio dostupan 24 sata dnevno, potrebno ga je prebaciti na neki server koji je konstatno povezan na mrežu. Kada se sajt nađe na serveru, za njega se kaže da je hostovan. I tu se krije zamka koja je veoma vešto maskirana od strane trgovaca. Stvar je u tome da se može naći besplatan hosting, gde bez ikakve nadohnade možete da smestite svoj sajt. Obično se u sklopu vašeg sajta smeste neke reklame od kojih se taj hosting izdržava. Ali te reklame koje se pojave obično budu najmanji problem, jer mnogo veći problem predstavljaju ograničenja koja se postavljaju pred korisnika. Ali dobar deo ljudi ipak se odluče za njega, prebace svoj sajt i nastave sa njegovim razvijanjem. Međutim posle izvesnog vremena se pojavi prepreka za dalji razvoj sajta u vidu ograničenja koja su postavljena. Ali netreba zanemariti ni vreme koje ste posvetili sajtu, a na njemu neko drugi zarađuje umesto vas.

Ja sam ima sreću pa sam na vreme upozoren da izbegavam besplatne hostinge za smeštaj sajtova. Tako da sam u startu za svoj prvi sajt (zanimljiv.org) u startu uplatio hosting i domen. To je bilo prilično davno tako da su i uslovi bili mnogo lošiji u odnostu na ove koji se nude danas. Ali nije postojalo nikakvo ograničenje koje bi me sprečilo da sajt razvijam u pravcu kojim sam želeo. Mogao sam da vežbam i da se učim na njemu radeći šta god bih poželeo. Jer to što ste napravili sajt neznači da i znate da pravite sajtove. Na Internetu je ogroman broj sajtova i on konstantno raste, tako da ako želite da napredujete nesmete sebi dozvoliti luksuz da vam je dozvoljeno prebacivanje određenog broja slika na server ( a to je samo jedan od primera ograničenja koja se koriste na besplatnim hostinzima ) Takođe ne treba zanemariti ni to što se sajtovi na besplatim hostinzima veoma loše kotiraju na pretraživačima.

Zato da na kraju dam jedan lep i prijateljski savet da se besplatni hostinzi zaobiđu u širokom luku, pošto i cene hostinga za sajtove su u poslednje vreme mnogo pale. Tako da za nekih 30 eura možete da zakupite domen sajta i hosting na godinu dana. A ako se malo potrudite oko sajta, lako ćete da zaradite i taj novac da vratite nazad prodjući oglasni prostor na svom sajtu. Ovim postom sam hteo da skrenem pažnju na jedan problem na koji se u startu ne obraća pažnja, a koji je znao da zagorča posao mnogim webmasterima posle izvesnog vremena.

2 Comments

  1. vlado
    March 11, 2014

    Želim da mi sajt bude na prvoj stranici pretrazivaca kad ukucam zabljak, hvala na poverenju.

  2. Nikola Vejin
    March 13, 2014

    Zavisi za koji period ti je to plan. Ako ćeš sam da radiš na tome, to će potrajati i pitanje je kakvi će bit rezultati. Ako ti je cilj da što pre budeš visoko pozicioniran, razmisli da angažuješ nekoga ko je dobro upoznat sa tehnikama za bolje pozicioniranje na pretraživačima.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.