October 11, 2009 | Posted in:tutorial |

Ova vrsta preusmeravanja posetilaca na sajtu je poznata pod nazivom meta refresh, i koristila se u početnim danima Interneta. Radi se na taj način da se deo koda ubaci u <HEAD> deo koda i odatle se vrši redirekcija na neku drugu web stranicu.

U osnovi taj deo koda bi trebalo da izgleda nekako kao ovaj dole primer

<HEAD>
<META HTTP-EQUIV=”refresh” content=”0;URL=http://www.novi sajt.com/new.htm”>
<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>
<TITLE>Stranica ne vredi</TITLE>
</HEAD>

E sad da kažem i zašto nije poželjno koristiti ovakav način preusmeravanja. Razlog leži u tome što su ovu tehniku počeli da zloupotrebljavaju spameri. Kreirali bi stranicu koju su sredili da bude SEO lepo sređena, a kada bi se indeksirala, bila bi visoko pozicionirana. Međutim kada bi posetilac kliknuo na link ka toj stranici, jednostavno bi bio preusmeren na stranicu sa reklamom. Jednostavno deo koda “ROBOTS” ne dozvoljava pretraživačima da slede link koji je naveden i na taj način se može to zloupotrebiti.

Pretraživači nisu ni pokušavali da se izbore sa ovim problemom, već jednostavno su samo razvili tehnologiju da se taj deo koda može detektovati. Kad se desi da roboti signaliziraju da takav kod postoji na stranici, sledi ban sa pretraživača ili prebacivanje na dalje stranice sa rezultatima.

Pravilan način za preusmeravanje se sad radi sa fajlom .htaccess i samo je takav način preusmeravanja poželjan. Problem nastaje kad početnici u želji da na brzinu reše problem naiđu na neki stariji tutorial, i da bi preusmeravanje rešili na brz način primene meta refresh.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.