August 7, 2008 | Posted in:Trenutna dešavanja na Internetu |

Saša Janković je rekao da je razgovarao sa nekim članovima RATEL-a i da će oni uskoro da razmotre dokument koji se tiče nadzora građana na Internetu. Celu vest možete da pročitate na sajtu B 92, a i možete da vidite da sam o tome već pisao na ovom blogu.

Ja lično smatram da dokument o obavezi provajdera da obezbede uslove za nadzor komunikacija preko interneta treba da posotoji i da je obavezujući za sve provajdere. Ali treba da se ozbiljno kaže i ko može da koristi informacije i u kojim situacijama. To nikako ne bi smeo da bude nedorečen ili dvosmislen tekst, za kakav ja smatram ono što je RATEL objavio. Koliko sam ja posle shvatio njihova objašnjenja, to je već sve definisano sa nekoliko zakona, uključujući i zakon o zaštiti privatnosti građana koji bi se uskoro trebao usvojiti. A ova njihova odluka bi trebala da pomogne u borbi protiv terorizma i prevenciji kriminala. Bar je to njihovo objašnjenje.

Ali kada je bila frka oko gašenja televizija i oko čudnih merila za dodelu radio frekvencija, primetio sam da se članovi RATEL-a smatraju važnijim čak i od vrhovnog suda. Nadam se da će sada pošto su videli da je javnost prepoznala izvesne propuste u njihovom radu, biti bar malo temeljniji, jer zaista samo ozbiljna organizacija može da dovede stanje u medijima malo u red. A to bi nam svima prijalo.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.