May 6, 2010 | Posted in:Na Internetu ima |

Za gledanje gornjeg sadržaja potreban vam je Adobe Flash

Video tutoriali su u poslednje vreme veoma prisutni na Internetu. Postoje uputstva praktično za sve i na velikom broju jezika. Međutim tu se krije zamka, da se od drveća ne može videti šuma. Jednostavno ljudi, previše široko posmatraju celu oblast učenja i onda posle nekog vremena odustaju, jer su nezadovoljni sa postignutim rezultatima.
A teško je odrediti fokus, kada je toliko mnogo materijala dostupno. Ono što je još plus u odvlačenju pažnje jeste što se ti video tutoriali uglavnom prave u kratkoj formi, pa ih ima više. Dostupni su i grupisani, kao na primer projekati sa sajta  Lynda.com, koji ima planetarnu popularnost.

Ja lično koristim samo kraću formu, dok sam serijale sa Lynda.com pogledao samo za CSS i za PHP u celosti. A što se tiče kraćih formi dosta toga se može naći i na You tube jednostavnom pretragom sadržaja po ključnim rečima koje nas zanimaju. Može se jednostavno vrtiti u krug bez prestanka ili vraćati samo unazad do dela koji vam nije jasan. I tako dok ne naučite.

Iskreno ne mogu reći da su ispred pisanih tutoriala, i jedna varijanta i druga ima svojih prednosti i mana. Na srpskom jeziku video tutoriali se tek stidljivo pojavljuju, mada se ne može reći ni za pisane tutoriale da ih ima mnogo. Tako da se za sada uglavnom moramo osloniti na one koji su na engleskom jeziku.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.