May 13, 2010 | Posted in:Korisne stvari za webmastere |

Na žalost, mora se priznati da jako veliki broj ljudi koji surfuju Internetom i dalje koristi dial up konekciju. Tako da je potrebno obratiti pažnju prilikom izrade web sajtova, na tu grupaciju. Neophodno je odraditi optimalizaciju web sajta sa ciljem da se maksimalno smanji brzina koja treba da bi korisnik video ceo sajt.

Jedan od alata za optimalizaciju web sajtova sa ovoga aspekta se nalazi na sajtu Pingdom.com i veoma je jednostavan za korišćenje. Na istom sajtu se nude servisi za monitoring web sajtova, ali se oni plaćaju. Međutim moguće je uzeti probnu verziju na 30 dana, pa da isprobate da li ste i koliko zadovoljni sa mogućnostu koje vam se nude.

Takođe brzina učitavanja web sajtova se može odraditi uz pmoć add-ona za Firefox. U pitanju je konkretno Google page speed i veoma je jednostavan za korišćenje.

I dalje je najveći problem u celoj priči grafika. Neki vlasnici veb sajtova se vode za tim da prave web sajtove koji se njima sviđaju, prave ih po svojoj meri i pri tom ne vode računa o posetiocima sajtova. A sajtovi se prave za posetioce, jer je cilj prodati nešto uz pomoć tih sajtova. U principu treba se truditi da web sajtovi imaju na sebi slike u GIF formatu, koliko je to god moguće. Takođe i razne Java skripte znaju usporiti učitavanje stranice na korisnikov računar. Ali te sve skripte i skriptice, se prave tako da se brzo učitavaju. Međutim problem je što se natrpa previše skripti i onda se to sve učitava predugo.

Potrebno je znači imati mere kada se pravi sajt, ali treba povremeno proveravati  kako stoji stanje sa brzinom učitavanja web sajta, pošto se sajtovi konstatno proširuju i nadograđuju.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.