May 16, 2010 | Posted in:Korisne stvari za webmastere |

Wamp server je jako korisna stvar. Jednostavno se instalira i u startu je sve podešeno kako treba da bude. Odmah dobijate kompletan server na kojem možete da radite sa svojim sajtom na svom kompjuteru. Imate za nekoliko minuta instaliran PHP, Apache i MySQL i to sve podešeno i međusobno povezano.

Dovoljno je samo da skinete instalaciju nekog CMS-a ( Joomla, Drupal, e107, WordPress, Dragonfly ) ili recimo neki foruma ( SMF, MyBB, MyPHPbb ) i potom to otpakujete u folderu WWW. Potom u address bar browsera koji koristite ukucate localhost ili 127.0.0.1 i posle pritiska na taster Enter možete početi sa radom na svom novom projektu.

Wamp nije jedini program koji se može naći, a da omogućava jednostavanu konfiguraciju servera na ličnom kopjuteru. Ali je  svakako moj favorit. I preporučujem ga svima.

U startu sam ga koristio da bi testirao različite sisteme kada se trebalo odlučiti sa čime ću da podignem sajtove. Sada mi je nezamenljiv, jer na njemu dižem kopije sajtova i foruma koje imam na Internetu, preko phpMyAdmina ubacim bazu podataka koja je trenutno aktuelan na sajtu. Na taj način mogu da isprobavam sve promene, pre nego to odradim na Internetu. Na taj način osiguravam da nešto ne oštetim na sajtu.

Ukoliko nešto i pođe po lošem, onda se samo ošteti kopija sajta koja se nalazi na mom kompjuteru. Ukoliko treba da se nekom radi održavanje web sajta ili eventualno redizajn sajta, onda obavezno probati na kopiju na svom kompu. Klijenti nikako nemaju želju da im neko za njihov novac eksperimentiše na sajtu.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.