May 18, 2010 | Posted in:Web razmišljanja |

Za učenje kako se pravi web sajt, najbolje jeste da se zakupi neki manji paket za hosting i uzme neki domen. pa da se lepo i opušteno radi. Opšta je preporuka da se izbegavaju besplatni hostinzi i neke varijante besplatnih domena. To jeste na prvu ruku primamljivo, ali je na duži rok veliki problem.

I tako sam ja krenuo prvi sajt i uz njega sam digao forum. Sajt je bio napravljen sa HTML, a forum je bio SMF. U to vreme SMF još uvek nije dominirao kada su u pitanju besplatni forumi, ali sam se ja eto odlučio za njega i nisam pogrešio. Potom je usledio blog na bloggeru, i to mogu reći da mi je bila greška. Zatim sam radio još neke sajtove, pa sam probao da idem ortakluk sa nekim ljudima. Zatim izrada sajtova za ljude iz Beograda, pa jedan forum za inostranstvo. Svašta se tokom rada naučilo.

Ali je ključna stvar da se samo kroz rad može nešto naučiti, samo isprobavanjem raznih tehnika. Nešto se pokaže kao dobro, nešto kao lošije. A tehnika izrade sajtova samo ide napred, potrebno je samo učiti i isprobavati nove stvari.

U toj celoj priči ja sam se odlučio da napravim i jedan čist forum, da vidim kako će se on dalje razvijati. Odlučio sam se da to bude poljoprivredni forum, a za naziv sa se odlučio da bude Poljoinfo.com. U početku je to išlo prosečno, bilo je nešto posetilaca, malo se pisalo. Ja sam ubacivao i brisao različite modove, modifikovao grafičke teme. I onda sam ustanovio da forum raste, polako se izdvojio od ostalih sajtova koje sam pokrenuo kao vežbe.

Broj unikatnih posetilaca se povecao na 300 na dnevnom nivou, što je u tom trenutku za mene bila impozantna cifra. Debelo sam kaskao za konkurenskim forumima slične tematike, ali se nisam na to obazirao, jednostavno sam nastavio da radim kako sam mislio da treba. Išlo je tako i poseta je nastavila rasti. Počeo sam pratiti razvoj situacije na konkurenskim sajtovima, njihov razvoj, tražio sam propuste na njima i to sam unapređivao na svom forumu. Polako sam počeo da ih sustižem, ali je to i dalje bila vežba, a onda sam shvatio da ću prestići uskoro glavnog konkurenta.

To se i desilo pre nekoliko meseci, sada je moj poljoprivredni forum lider na našem govornom području. Situacija je takva da ne padam ispod 4 500 unikatnih poseta dnevno, a prosečan broj pregledanih stranica pri poseti jeste preko 8. Zimus dok nije bila sezona poljoprivrednih radova posećenost je bila i do 6 000 unikatnih posetilaca. Broj poljoprivrednih foruma je narastao u međuveremenu na preko 15, ali većina ih tavori i sa brojem postova i sa brojem poseta.

A za mene je taj forum samo jedna u nizu vežbi, izrada sajtova je samo hobi za mene, ali eto desilo se da je jedna vežba i uspela. Forum će se sigurno i dalje razvijati, imam već dosta planova za njega. Ali polako ne žuri mi se, uvek se mora paziti da se prate nove tehnike i novi trendovi.

2 Comments

 1. paor
  May 19, 2010

  poljoinfo.com je izvanredan forum…čestitke

  pozdrav od od “konkurentnog” foruma iako ga ne smatram takvim jer nama je cilj unaprijeđenje i promocija baš naše turobne agrarne struke

 2. novii
  May 19, 2010

  Hvala konkurencijo na pozdravima, a što se tiče promocije i unapređenja agrara, to je palo na nas, pošto su nas vlasti zaboravile i odbacile. Pa kako se snađemo 🙂

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.