June 29, 2008 | Posted in:Besplatni programi |

Spybot je program koji je namenjen pre svega da zaštiti vaš kompjuter od problematičnih programa. Spybot je besplatan i jednostavan za upotrebu čak i korisnicima koji su tek počeli koristiti kompjuter. Ali ključna stvar zbog koje ga ja predstavljam na svom blogu jeste što je izuzetno efikasan u rešavanju problema. A problemi koje rešava ovaj program jesu pre svega vezani za razne špijunske programe koji još nisu dovoljno pokriveni sa redovnim anti-virus programima. Prisustvo problematičnih programa na vašem kompjuteru se detektuje na veoma mnogo različitih načina.

Najčeće se primeti neko novo polje za pretraživanje, sa browserima ne možete da posetite stranice koje vi želite nego vas konstatno šalje na iste stranice, početna stranica u browseru se sama promenila. Međutim postoje programčići koji se ne manifestuju, nego rade u pozadini sakupljajući podatke o vašim aktivnostima, koje porom šalju onima koji su ih napravili. Sve je to sa ciljem samo, što boljeg reklamiranja. Međutim i sama pomisao da neko prikuplja i koristi podatke o vašim aktivnostima i da ih koristi, je izuzetno neprijatna.

Tu na scenu stupa program Spybot, koji poseduje čitav niz alata za upravljanje procesima, koji se eventualno mogu zloupotrebiti i pomaže da se oni drže u redu. Program Spybot je preveden na veliki broj jezika, što ga je učinilo još popularnijim i dovelo do uključivanja još većeg broja volontera . Ovo je sve imalo za rezultat da program postane samo još bolji. Zato moja prporuka jeste da skinete program i da uradite skeniranje vašeg kompjutera. Verovatno neće dugo potrajati, a može da vas reši problema za koje smatrate da su nastali jer vam je sistem dignut pre dugo vremena, ili možda razmišljate o rešenju problema tako što ćete ponovo dići sistem.

Spaybot nije dostupan za Linux distribucije, pošto za tim nema realne potrebe.

Za više informacija predlažem da pogledate priručnik za korišćenje programa Spybot

1 Comment

  1. Vlada
    November 28, 2014

    Ja sam prešao na linuks i ne opterećujem se više virusima i ovakvim programima. Nema špijuniranja u linuksu, nema paranoje. Čak je i besplatno.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.