August 1, 2009 | Posted in:Web razmišljanja |

Udruživanje koje su sproveli Yahoo i Microsoft je nešto o čemu se govori ovih dana. Ako izuzmemo one koji se drže stava da je Bing beznačajan iz razloga jer su to rekli isto pre koji mesec, pa sada klize po inerciji i dalje sa takvom tvrdnjom, svima ostalima je jasno da je u pitanju značajan dogovor. Prošle godine je Microsoft probao da preuzme Yahoo, ali taj plan preuzimanja nije prošao.

Nikako ne treba ni precenjivati taj događaj, jer to nije još sve gotovo dok se ne odobri od strane nadležnih institucija. I tu može doći do zatezanja, ali je sigurno da se neće zabraniti udruživanje. Situacija da se umesto tri pretraživača (Yahoo,Bing i Google), sada stvore samo dva ide u pravcu stvaranja jakoga monopola. Pretraživanje je sasvim sigurno i Yahoo, kao i Microsoftu prilično bitan segement tržišta, ali nikako nije i jedini njihov proizvod na kojem rade. Yahoo je svoje servise prilično integrisao sa pretraživačem, a i Microsoft će u svoje proizvode integrisati mogućnost korišćenja njihovoga pretraživača na jednostavan način. To će na duže staze dovesti do porasta broja korisnika.

E sad se stvar malo komplikuje za webmastere, kao i za vlasnike sajtova na engleskom, pošto će deo korisnika koji koriste ove pretraživače biti prilično velik. A trenutno se baš ne zna kako se rangiraju sajtovi na Bingu, sve što se može reći da su rezultati veoma slični onima kod Googla. Ni za Google se ne zna tačno kako radi, ali se već kroz praksu došlo do nekih saznanja kojima je olašan SEO sajtova. A SEO je u današnje vreme ključan faktor ukoliko se misli imati posećen sajt.

Broj korisnika Yahoo i Binga u Srbiji je zanemariv, ali će integracijom lakog pristupa pretraživaču iz Microsoftovih programa sasvim sigurno povećati taj broj. Sada jedino nam ostaje praćenje šta će se dešavati u praksi, i tome prilagođavati rad na sajtovima.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.