August 11, 2008 | Posted in:Web razmišljanja |

Marissa Mayer je u jednom video snimku koji sam gledao na Internetu, dala svoje viđenje onoga što se na ovim prostorima poznato kao pucanje balona. Za one koji se možda ne sećaju u pitanju je pad berze kojom prilikom je nestao veliki broj firmi koje su svoj posao zasnivale na Internetu. To prilikom je dobar deo investitora izgubio novac na berzi jer su uložili novac u loše firme.
Marissa Mayer je rekla da je Google opstao zahvaljujući činjenici da je u tom periodu zarađivao novac, ali pre svega zarađivao novac na poslovnom modelu koji je bio prilagođen uslovima koji su tada vladali. I to pravi novac, a neki fiktivan. Termin balon od sapunice je i najprikladniji za taj slom berze, jer isto kao i balon, tako se u periodu pred slom jednostavno naduvavala vrednost dot com kompanija. Sve je poput mehura od sapunice bilo krajnje fleksibilno i dobro je podnosilo razne tržišne turbulencije. Sve do jednom, kada su počele da padaju dot com kompanije jedna za drugom poput domina. Međutim moje poređenje sa dominama, nije najtačnije. Ono bi bilo ispravno da su sve firme propale koje su poslovale na Internetu.
Da se vratimo na video u kojem Marissa Mayer objašnjava šta se tada zapravo desilo. Kao što sam već spomenuo, rekla je da je Google opstao jer je zarađivao novac. A njen slikoviti opis tog sloma berze je mnogo bolji od onoga što sam ja spomenuo sa dominama. Ona je taj događaj uporedila sa šumskim požarom. Sasvim slikovito, isto kao i u požaru, i prilikom pucanja balona su nestali manji i nestabilniji, dok su veliki ostali uprkos problemima koji su i njih zadesili. Isto kao što posle šumskog požara velika stabla drveća ostaju samo malo oprljena vatrom.
Kao i veliki šumski požari, tako niko nezna ni kada će ponovo da dođe na berzi do efekta pucanja balona. Te stoga treba poslovni model na kojem se zasniva postojanje web sajta da bude stabilan i prilagođen trenutku.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.