April 12, 2009 | Posted in:Web razmišljanja |

Stvar je sasvim jednostavna, treba poslati skenirano uputstvo, koje je narezano na DVD u Sloveniju. Ništa komplikovano, bar sam ja tako naivno pomislio. Pošto sam ga narezao, koverat namenjen za slanje CD -ova sam poneo u poštu. Slobodno mogu reći da su u Apatinu službenice na šalterima veoma prijatne za priču i spremne da pomognu. I tu sledi zaplet, koverat nisam zatvarao jer sam pretpostavio da će ih interesovati šta je unutra. Pojavilo se nekoliko nejasnoća, od kojih je prva dali ima neke razlike da li se šalje DVD ili CD. Druga nejasnoća bila je oko težine pošiljke, pošto je ovo imalo težinu 63 grama, a nije bila sigurna da li važi pravilo da pošiljke teže od 20 grama trebaju da se prijave carini, pa potom da se nešto tamo u carini uplati i potom da se dobije neka carinska deklaracija i to da se donese uz taj DVD. Potom je službenica pitala koleginicu, koje isto nije bila baš sigurna šta treba da se radi, pa su odlučili da pozovu centralu u Novom Sadu. Zvale su na dva broja, ali im se niko nije javio, pa su te brojeve zapisali i dali da ih ja nazovem od kuće. Inače ja sam u Beograd slao pismo koje je težine bilo 1 930 grama i nije bilo nikakvih problema.

Ovo je samo jedan svež primer kako se radi u državnoj službi, pošto u državne službama nije bitno da se ostvari profit. Bitno je da se, da budem blag reći ću, izmisle izvesni poslovi i obaveze radi opravdanja tolikoga broja radnih mesta. Službenici u centralama tih državnih firmi, ili što bi se reklo u današnje vreme menadžment je jednostavno nesposoban van svake mere. Kako drugačije objasniti situaciju da ti menadžeri nisu u stanju organizovati posao tako da se neko javi na telefon koji je predviđen da služi kao tehnička podrška. Ali je taj menadžmen isposlovao da državne službe su obavezne da svoje pakete šalju poštom, a ne kurirskim službama. Tu su morali da se angažuju, pošto je veliki broj državnih službi počeo da koristi kuriske službe radi kvaliteta i brzine njihovoga rada. U tim službama je sasvim nemoguće da se niko ne javi kada pozovete broj za tehničku podršku.

Ali da se vratim na ono gde se u toj celoj priči nalazi Internet. Pa stvar je jednostavna, ja sam skenirana uputstva jednostavno poslao na Rapidshare i kolega ih je iz Slovenije preuzeo. Ovaj post nisam napisao kao kritiku pošte sa nadom da će ona da popravi način svog poslovanja. Od toga realno nema ništa. Ovo je jedan jednostavan primer kako se uz pomoć Interneta može preskočiti bespotrebno zakomplikovana birokratija i posao da se odradi na brži i jednostavniji način. Zato vam savetujem, raspitajte se dobro koje još mogućnosti postoje, osim prebacivanja fajlova. Na primer tu je i besplatno telefoniranje, i još dosta servisa. Ako nemate vremena da surfujete tražeći podatke, angažujte nekoga da vam preporuči tehnologije vezane za Internet koje će vam ubrzati i pojeftiniti poslovanje. Možete biti sigurni da vaša konkurencija radi na tome.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.