June 6, 2010 | Posted in:Web razmišljanja |

Posle nekog vremena rada na različitim web sajtovima, stekao sam iskustva. Isprobao sam kod nekoliko različitih firmi hostovati sajtove i uvideo izvesne razlike. Svaka ponuda ima svoje dobre i loše strane.

Prva i osnovna stvar koju moram napomenuti, izbegavajte besplatne hostinge, čak i kada su u pitanju jednostavne i obične vežbe. Čak i takva izrada web sajtova, oduzima dosta vremena. I sasvim je sigurno da ćete naići na probleme, jer svi ti besplatni sistemi imaju neka svoja ograničenja. Znači besplatni hostinzi su samo za zaobići, ja sam na svoju sreću ovo pravilo poštovao od samoga starta.

Ali da se ja sad vratim na ono zbog čega je i započet ovaj post, a to je kratak osvrt na odnos cena-ponuđene usluge. Mada je ponuda prilično velika, razlike su veoma male. Ali onda sledi iznenađenje kakvom se nisam nadao.

Stvar je bila sledeća, imao sam sajt koji je rastao i počeo sam polako da uzimam proširenja hostinga. Pregledao sam i ostale firme koje imaju u ponudi hosting, merio sam odnos protoka i ponuđenog prostora na disku sa cenom. Sve ponude su bile ujednačene, nijedna nije odskakala. Monitoring cena je trajao jedno dva meseca, a onda mi je došlo da vidim kako se to radi u belom svetu.

Počeo sam surfovati po njihovim sajtovima, i usledilo je veliko iznenađenje. Posle jedno dva sata surfovanja i upoređivanja paketa, te potom čitanja postova po forumima odlučio sam se za Go daddy i njihov paket ECONOMY PLAN.

Kod domaće firme sam ima paket koji su oni nazivali Premium, a nudio je 3 GB za smeštaj sajta na serveru, a  100 GB mesečnog protoka. Cena za godinu dana je bila preko 90 eura. ECONOMY PLAN kod firme Go daddy je nudio 10 GB prostora na disku i 300 GB protoka mesečno po ceni 20 dolara godišnje.

Ugavnom sistem plaćanja sad nije komplikovan, relativno smo se primakli svetskim trendovima, pa se i kod domaćih banaka mogu naći kartice za plaćanje u inostranstvu. A trud se na kraju isplati višestrukom uštedom.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.