August 24, 2012 | Posted in:Web razmišljanja |

Veoma simptomatična situacija sa sistemom Google+, navire sa svih strana i ne može mu se odupreti. Stvar je da sam imao nekoliko Google naloga, sad svi imaju vezu sa Google+. Lično neznam kako servis izgleda, mislim takođe da od njega nema nikakve koristi, te da je suvišan.

Ali kako veliki Google misli da će veštačkim naduvavanjem otvorenih naloga zadiviti investitore, morao je naći način da povećava broj novih naloga konstantno. Stvar je počela tako što smo davnih dana rezervisali 500 adresa za email @bajeonline.net kako smo imali velike ambicije za taj sajt. Međutim vremenom smo od toga odustali, a aktivno je samo desetak email adresa. Ja sam preko tog naloga se povezao sa većinom Goolovih servisa da ih testiram. Google Analytics je bio jedini koji sam aktivno koristio i pristupao sam preko tog naloga. Posle sam otvorio jedan gmail nalog kao podršku za poljoinfo.com i to je to. Ali se onda pojavio Google+ i stvari su počele da se menjaju.

Prvo je stiglo obaveštenje da ne mogu za servise od Googla da koristim adresu @bajeonline.net, jer je ona korporativna već da moram da koristim neku drugu. Probao sam da povežem sa gmail adresu koju koristim kao podršku za poljoinfo.com međutim to nije bilo dozvoljeno. I tako odem na na Yahoo i tamo otvorim nalog i povežem sa Google Analytics i mislim to je to, sređeno. Onda bude neko obaveštenje na adresi @bajeonline.net i vidim da ima tamo servisa kojima se može pristupiti, kao ono nemože a posle par dana kao može.  Ne prođe dugo i sređujući nalog na adresi koja služi za podršku za poljoinfo.com prilikom upisivanja detalja selektujem greškom kao datum rođenja 2007 godinu ( umesto 1977 ) i čitav nalog blokira. Jednostavno nema pristupa jer sam mlađi od 13 godina, opcije su dve : da se skenira pasoš ili neki sličan dokument i da im se pošalje na uvid ili da se odradi neka akcija sa kreditnom karticom da bi oni videli da li glasi na moje ime. Kako mi na tu adresu samo dolaze emailovi koji su vezani za poljoprivredni forum, jednostavno sam otišao na Yahoo i otvorio novi nalog. Nisam imao nameru da im dostavljam takve podatke, ali je drugi admin na poljoinfo ipak odradio akciju sa kreditnom karticom i povratio nalog. Verovatno predpostavljaju da svi imaju pasoš ili kreditnu karticu.

Potom sledi obaveštenje da za pristup Google Analyticsu ne mogu da koristim više adresu @yahoo.com već da moram otvoriti novu adresu na Gmailu. Prilikom registrovanja naloga obavezno polje je broj mobilnog telefona. Opet se polazi od pretpostavke da svi imaju mobilne telefone, moglo bi se čak nazvati i diskriminacijom onih koji nemaju. Uz novi nalog naravno gratis novi nalog na Google+.

Jasno je meni da postoji potreba da se kompanija razvija, ali povremeno mora ući u period i stagnacije. Trenutni period stagnacije u Googlu se prikriva tako što se gase neki servisi koji nisu bilu preterano uspešni, a sa druge strane se veštački podiže broj korisnika. Mislim istina je da ni oni koji profitiraju od te mreže realno je ne koriste. Ovo se sve svodi na moje lično mišljenje i zapažanje, možda mi suština tu negde promiče.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.