April 17, 2009 | Posted in:Web razmišljanja |

Sasvim je solidna komplikacija ispala sa gašenjem domena koji su se završavali na .yu. Mislim oni se i dalje koriste, ali je veliki broj domena jednostavno ugašen i to izaziva kolaps.

Za domen .yu je bila zadužena neka grupacija, o kojoj su se mogli veoma često čuti hvalospevi, kako em rade dobro, em je sve na volonterskoj bazi. Samo se povremeno u stručnim krugovima mogla pročitati poneka kritika. Sistem je bio dobar za vreme kada je nastajao, a tada se nije moglo znati najbolje u kom pravcu će se stvari odvijati. Na žalost nije mnogo rađeno da se sistem prilagođava promenama tržišta, to je vidljivo sada iz ove perspektive. Domeni .yu nisu deljeni, nego su deljeni sa dodacima ispred co.yu, org.yu i slično. Takve domene su dobijala samo pravna lica. Ali uz malo dovijanja svako je mogao da dobije neki domen, pa je sa vremenom niko veliki broj sajtova. Nisu baš bili neki domeni realno gledano, ali su bili besplatni.

I onda je nestala Jugoslavija, a Srbija je postala država. Domen .yu je gurnut u ćošak, a promovisan je domen .rs. Ali realno nije mnogo toga odrađeno da bi se organizovao odradi prelazak na novi domen smisleno, nego je sve prepušteno tržištu uglavnom da samo vremenom uredi. Vlasnicima domena koji se završavaju na .yu je ponuđeno da pređu na .rs koji se naplaćuje ili na varijante co.rs, org.rs i slične. Ja sam imao jedan sajt sa domenom org.yu koji sam posle zahteva da se prebaci na novi domen prebacio na .org. Razmišljao sam i o varijanti org.rs, ali sam na kraju odlučio da je bolje uzeti TLD.

I šta se sada dešava sa prelaskom sa .yu domena na neki drugi. Pa recimo da su se pojavili izvesni problemi.

  • Sajt ima indexiran sadržaj od Googla, ali sa starim adresama. Što praktično znači da će posetioci da budu preusmereni na stari domen i tu će im izaći obaveštenje da tako nešto ne postoji. A realno sa Googla dolazi najveći broj poseta.
  • Izvesni delovi sajtova su linkovani tako da im stoji da se nalaze na lokacijama starog domena. Ovde pre svega mislim na slike, muziku ili video materijal. U nekim CMS portalima ili nekim forumima, se dešava da se ne mogu prikazati slike koje čine grafičko okruženje. Ovde konkretno mogu reći da sam imao iskustvo sa SMF forumom, koji nije hteo da prikaže grafičku temu, već sam u admin panelu ručno to morao da podesim.
  • I na kraju totalni kolaps sa e-mail adresama. To je prosto rečeno katastrofa. Ja sam administrirao sajt sa domenom org.yu, pa sam sve naloge gde sam registrovan sa adresom koja se završavala na org.yu podesio na alternativne e-mail naloge. Međutim veliki broj korisnika je ostao bez mogućnosti da koristi svoje e-mail adrese koje su dobili u sklopu nekog sajta. Sve bi to još kako tako prošlo da te adrese nisu korišćene u bankarskim nalozima.

Ovo su samo najčešći problemi sa kojima se srećemo u svakodnevnom radu, koji su značajno mogli biti redukovani da je obavljena malo ozbiljnija priprema od strane agencija koje su ovlašćene da se bave pitanjem nacionalnoga domena od strane države.

U svakom slučaju preporuka koju lično mogu dati jeste da se prilikom kupovine domena odlučite za TLD.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.