July 11, 2009 | Posted in:Web razmišljanja |

Izrada veb sajtova se u principu ne razlikuje od rada na bilo kom drugom projektu.Od trenutka kada klijent iznese svoje potrebe, pristupa se radu na samome web sajtu. I taj razvoj projekta ide tokom, koji zavisi od toga kako smo mi shvatili šta je klijent tačno želeo.


Ako pokažemo klijentu projekat prerano, delovaće da je siromašan. Pa će klijent to shvatiti da ga smaramo od starta. Ako se odlučimo da pokažemo klijentu projekat kada već odmaknemo sa radovima, može se lako desiti da se vidi da je napravljena greška u ranoj fazi i da će se projekat vratiti unazad previše, te će nam mnogo radnih sati na taj način propasti. A to nikako ne sme da se desi, bar ne da se dešava često.


Zato ja volim da sa ljudima popričam i da se početna skica za sajt odradi na papiru, uz što je moguće više njihovih saveta. Zatim se počne raditi na osnovnoj verziji koju ću klijentima da predstavim kao sliku. I tu se previše ne upuštam u detalje, već samo odradim osnovno. Kada im to pokažem, onda sledi preciznije dogovaranje oko nijansi boja i rasporedu slika i teksta na stranicama.


U toj fazi ide i naplata prvoga dela iznosa koja je dogovorena za sajt. Takom dinamikom naplate se izbegava u startu preterano upuštanje u rad i trošenje vremena. Velika većina zainteresovanih u toj fazi odustaje, što je samo signal da nisu ni zainteresovani za web sajt. Jeste da se na taj način gubi veliki broj potencijalnih klijenata, ali se omogućuje više vremena posveti na one koji su spremni da plate sajt. U principu se treba potruditi da ni slika sajta, ne može zadržati od strane klijenta koji neće da se nastavi rad na sajtu.


Prikaz web sajta u ranoj fazi, će nam svakako uštedeti vremena, jer na taj način se može izgled sajta i njegova funkcionalnost sasvim prilagoditi klijentovim željama. Te želje, nisu uvek iste kao i naša očekivanja, te će se sasvim sigurno desiti da ukoliko sajt pokažemo kasnije klijentu veliki deo izgleda i funkcija morati ukloniti. A potom na to mesto dodati nešto novo. I na taj način će se izgubiti više vremena na izradu sajta.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.