May 2, 2009 | Posted in:Web razmišljanja |

Izrada veb sajtova je samo početak prisustva na Internetu, posle toga je potrebno obezbediti dobru posećenost za veb sajt. Da bi se omogućila veća posećenost potrebno je odraditi SEO za sajt.SEO je termin koji se sve češće može videti na Internetu i čuti u pričama koje imaju veze sa Internetom. Mogu reći da je to i sasvim opravdano, pošto je bitan aspekat u razvoju veb sajtova.

Poznata je činjenica da korisnici prilikom korišćenja pretraživača, posećuju samo rezultate koji im se pojave na prvoj stranici, a sasvim retko se pogleda na drugu stranu. Pošto je nemoguće da će se sazna na koji način tačno se vrši rangiranje sajtova, u praksi se koristi sistem pokušaja i (slučajnog) pogodka. Kako se neki sistem pokaže pouzdan, za njega se pročuje na netu i svi počnu da koriste te sisteme za optimilizaciju. To omogućava da se stvori veliki broj raznoraznih priča vezanih za SEO. To vodi u situaciju da korisnici pomisle u startu da je to previše komplikovano da se savlada i koristi. Međutim ako se ide korak po korak, sasvim je jednostavno. Prvi korak je naravno da se sajt prijavi na pretraživač (Google na primer). Ovo naravno nije dovoljno, ali se od nekuda mora početi sa radom na poboljšanju pozicije sajta na pretraživačima. I kada se radi taj prvi korak, potrebno je izbegavati automatizovane skripte koje vrše prijavljivanje na veliki broj pretraživača, nego je potrebno samo to odraditi za nekoliko poznatijih ručno.

Kada se počne sa optimalizacijom sajta za pretraživače, neophodno je veoma mnogo strpljenja, pošto se tu rezultati ne vide odmah. Naravno rezultati će se videti, ali da bi se mogli analizirati, potrebno je koristiti neki brojač poseta sajtu. U današnje vreme ti statistički alati dobijaju veliki broj informacija koje se mogu lepo kategorizovati. Na taj način možete da vidite odakle stiže najviše posetilaca i koji deo sajta im je najinteresantniji. Ono što postioce zanima, potrebno je prvo optimalizovati. Jer kao što sam rekao, optimalizacija se radi u većem broju koraka, pa je potrebno celu optimalizaciju podeliti u više etapa.

Trenutno se na Internetu mogu pronaći oglasi mnogih stručnjaka za optimalizovanje sajtova za pretraživače, koji će u zamenu za izvesnu svotu novca da vam srede sajt da bude dobro optimalizovan. Međutim, to je realno nemoguće, pošto se na tome mora raditi bez prestanka. Možemo za primer uzeti meta tagove koji su u startu bili veoma bitan deo za položaj sajta na pretraživaču. Ko je tada platio da mu se optimalizuje sajt, dobio je verovatno meta tagove lepo sređene. Ali su sa vremenom meta tagovi postali mnogo manje cenjen deo za rangiranje, a neke drugi stvari su postale bitnije. I sada ti vlasnici su sigurni da im je sajt dobro optimalizovan, međutim on svakim danom gubi trku sa konkurencijom.

U svakom slučaju bi bilo idealno da sami ako imate veb sajt naučite kako ide optimalizacija, međutim ako nemate vremena ili želje za time onda angažujte nekoga sa strane da to povremeno odradi i tako osveži izgled sajta radi boljega rangiranja na pretraživaču. Ovo je samo nekoliko sitnih smernica u vezi optimalizacije web sajta za pretraživače, inače o tome bi se dalo još mnogo toga reći. Ali to drugi put.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.