May 11, 2008 | Posted in:Web galerije |

Prilikom rada na Internetu, pojavi se potreba za stvaranjem prezentacije slika, koja mora biti prijatna za oko i da se u isto vreme jednostavno koristi. Postoje izvesna rešenja o kojima sam ja pisao već na blogu. Ali iako nisu loša, ja nastavljam da eksperimentišem tražeći najbolje rešenje. Program koji se poslednji u nizu pokazao dobrim, dovoljno da vam ga predstavim jeste Jalbum. Iako je program napravljen u Javi, ipak je stabilan, što se može zahvaliti deweloperima koji ga konstantno razijaju. Kupovina programa nije naravno neophodna, jer svi programi koje predstavim na blogu su besplatni i kvalitetni, i provereni od moje strane.
Jalbum je jednostavan za korišćenje, neophodno je odabrati folder iz kojega će uzimati slike, i zatim još jedan u koji će biti smeštena gotova verzija web albuma. Program ima prijatan izgled, koji je prijateljski prema početnicima, jer je zasnovan na izgledu Explorera iz operativnog sistema Windows. Ali taj izgled neznači da može da se koristi samo na tom operativnom sistemu, nego se može koristiti na svim, jer je pisan u Javi. Tu je i dobra podrška što se tiče prevođenja. Svakako da preporučujem da se eksperimentiše u lokalu na sopstvenom kompjuteru, jer galerija kada se napravi, može da bude poprilično velika. To zavisi naravno od pripreme slika i njihovog optimalizovanja, pre slanja na host. Broj skinova u koje se može spakovati galerija je veoma velik, ali uz izradu CSS fajla, može se u potpunosti prilagoditi sajtu ili blogu, u čijem se sklopu prikazuje. Tu je naravno i veoma dobra mogućnost koju ima JAlbum a to je da se galerija prebaci na njihov server, ali postoji izvesno ogranišenje u veličini galerije koja se uploduje na Jalbumov hosting.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.