May 23, 2022 | Posted in:tutorial |

Jedan od najčešćih koraka koji se obavljaju u sklopu WAMP-a jeste kreiranje baze podataka, što se radi uz pomoć phpMyAdmina. Ovaj jednostavan postupak je ipak za mnoge nepoznanica zbog koje ne žele da se upuštaju u rad u lokalu, bez obzira što je to najbolji način da se testiraju promene na veb sajtovima, pre primene tih promena na sajtovima koji su online.

Snimio sam jedan video tutorila, gde sam predstavio kako da se napravi baza podataka, kako da se doda korisnik za bazu podataka i na kraju kako da se obriše baza podataka. Video je dostupan na Youtube, ali ću ga i ovde predstaviti, možda nekom bude od koristi.

WAMP kako napraviti bazu podataka MySQL

Izrada MySQL baze podataka

Da bi se počelo da ovom akcijom potrebno je na radnoj površini WAMP servera naći i kliknuti na link phpMyAdmin. Nakon toga se otvara prozor za logovanje koji već ima najčešće upisano root kao korisničko ime. Ukoliko nema to upišite sami, lozinka se ne upisuje. Ovo je opcija kada se radi u lokalu, dok je za opcije kada se radi na internetu uglavnom drugačije. Tamo se ovoj opciji najčešće pritupa preko C panela.

Kada se ulogujete u radnu površinu phpMySQL-a, u meniju sa leve strane pri vrhu se nalazi link za kreiranje nove baze podataka. Sama opcija za taj postupak je jednostavna, potrebno je odabrati naziv baze podataka i enkoding. Naziv baze bi trebao biti vezan za projekat, ali nikako isti kao domen, dok se za enkoding bira opcija utf 8.

Ovako kreirana baza podataka je spremna za korišćenje i možete je koristiti za dizanje sajtova u lokalu. U tom slučaju se koristi kao korisničko ime reč root, dok se polje za lozinku ostavlja prazno.

Dodavanje korisnika u bazu podataka

Kako kreirati novog korisnika baze podataka je sledeće pitanje koje sam predstavio u video uputstvu koje sam ovde prikazao u članku. U osnovi je sam postupak dosta jednostavan, jer u sklopu phpMyAdmina radne površine treba prvo u meniju sa leve strane selektovati bazu podataka za koju pravimo novog korisnika.

Kada se otvori prikaz te baze podataka, potrebno je odabrati tab “privileges” te na površini koja se otvori ići na opciju da se kreira novi nalog (Add user account). Kad se otvori strana za tu akciju, prvo je potrebno odabrati naziv korisnika (nemojte da to budu fraze admin ili user) i potom ispod kreirati lozinku koju je potrebno još jednom ponovo upisati.

predstavljanje bitnih stvari za bazu podataka
izvor – novii.bajeonline.net

Ispod toga se nalaze još neke opcije, a ovde je zanimljiva ona za davanje dozvola. Obično se za novokreiranog člana daju sve dozvole. Samo u retkim situacijama se to ne čini.

Kako obrisati korisnika iz baze podataka

Ovo je jedna akcija koja se ređe koristi, ali ponekad se korisnik i mora izbrisati iz neke baze podataka. Mada se ne radi baš često i to sam prikazao u videu koji je na Youtube. Potrebno je otići u tab “Operations” i tu odabrati opciju DROP user, u osnovi je to jasno označeno crvenom bojom slova.

Ovo su tri najčešće operacije koje se rade sa bazom podataka, bar kada se ona koristi za izradu veb sajtova, Kako napraviti bazu podataka je najčešće pitanje, ali ni druga dva se povremeno postavljaju,a ja sam se potrudio da ovo predstavim.

Mada sam ja davno pisao na blogu o WAMP serveru, sad je izgleda došlo vreme da predstavim još neke od mogućnosti, jer je program toliko koristan da se i sada koristi.

Tekst napisao – Nikola Vejin iz Apatina

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.