May 17, 2024 | Posted in:Šta trenutno radim |

Kako na internetu radim aktivno dve decenije, imam raznoraznih iskustava koja mogu prepričati. Ali za ovaj blog post sam se odlučio da predstavim tri priče i to sve iz prethodne 2023 godine. Zajedničko za svaku od priča je to što su one o projektima koje sam ugasio i koji više nisu aktivni na internetu.

Kao što sam već napisao na internetu dosta dugo radim i kako uglavnom radim za sebe, samo povremeno za druge, došao sam u situaciju da imam pokrenuto više od 10 veb sajtova. Mada može delovati kao da sam pravio sajtove samo da ih bude što više, zapravo je svaki imao jasan cilj.

Poljolink

Prvi projekat koji ću predstaviti i opisati njegovo gašenje je bio zamišljen kao direktorijum poljoprivrednih firmi i imao je odlično ime – poljolink. Napravio sam ga 2013 godine, u periodu kada su se prestale osećati negativnosti nakon ekonomske krize. Nekako u tom periodu je i poljoinfo forum ojačao i ja sam tražio priliku kako da proširim posaou toj oblasti.

Direktorijum poljoprivrednih firmi je tada bio dobra ideja, a sasvim sigurno je i sada, jednostavno u Srbiji se oko 20% stanovništva bavi i svi bi imali koristi od njega. Sama izrada direktorijuma firmi je tada (kao i sada) bila prilično jednostavna sa tehničke strane. Osnovu čini WordPress i instalira se neka tema koja je namenjena za direktorijume firmi, potom se to malo vizuelno uobliči i može se početi raditi.

direktorijum poljoprivrednih firmi

Razlog za gašenje je nedostatak vremena za rad, jer se pokazalo da je glavna komponenta dobrog direktorijuma firmu komunikacija sa firmama koje su upisane. Ja sam zamislio da oni dobiju svoje naloge i da sami unose svoje podatke. Međutim u praksi je situacija da vlasnici firmi se bave svojim poslom, a emaju baš vremena da rade na promociji.

Pikeinfo

Ovo je bila zanimljiva ideja, a koncept je dokazan na većm broju primera. Sistem se sastojao na ideji da se napravi kanal gde bi se pisalo o ribolovu štuke na englesom jeziku, a da se kao dodatni prostor postavi YouTube kanal.

Ovo se dokazalo kao dobar metod jer je u pitanju niša koja nije preterano široka, a pruža opet dovoljno prostora za kreiranje sadržaja. Međutim problem je nastao u tome što e potrebno dosta vremena da se kreiraju tekstovi, ali i video materijal. Kako se došlo do toga da je napravljen samo osnovni prototip sa desetak tekstova i sličnim brojem videa na YT kanalu i da je potom sledila pauza od skoro godinu dana, postalo je jasno da me dalji razvoj tog sajta ne interesuje previše. Tako da je i ovaj sajt ugašen.

Zanimljiv forum

Od ova tri projekta, ovaj mi je najviše značio jer se razvijao više od 15 godina, sa tim da je u samom startu imao i relativno aktivnu zajednicu. Tema foruma je bila lov i ribolov kao što je i sam zanimljiv sajt koncipiran.

Čitav forum je pokretala SMF skripta koja je u samom početku rada bila odlično podržana, međutim kako je vreme prolazilo to podrška zajednice je opadala. To se pre svega ogledalo u periodu kada su sajtovi trebali da budu istovremeno prilagođeni desktopu ali i mobilnim uređajima. Zajednica koja se okupljala se razišla, deo koji zanima pecanje se prebacio na forum Vukovi sa Dunava.

Nedostatak zajednice, ali i problemi oko same skripte koja se sve sporije razvijala su doprineli da se odlučim da to bude treći projekat u 2023 godini koji će prestati sa radom.

Nekog zaključka oko gašenja projekata i nemam, sa jedne strane je sasvim jasno da projekti koji se nikako ne razvijaju trebaju biti ugašeni. Opet, sa druge strane postoji i mišljene zašto gasiti sajtove, jer su na zajedničkom hostingi samo se plaćaju domeni na godišnjem nivou, pa to pune ne košta. Oba stava su podjednako dobra, ali sam odlučio da ova tri projekta – sajta ugasim. Sad nakon par meseci mogu reći ni da nemam nešto neke ni novčane uštede, a ne mogu reći ni da imam nešto vremena više za rad na drugim sajtovima. Međutim isto da kažem da dajem preporuku da se projekti – sajtovi bez perspektive ipak ugase.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.