July 11, 2011 | Posted in:Posao |

Evo nije prošlo mnogo, sad sam već dobio inspiraciju da napišem drugi post na temu kako se i šta radi u Srbiji.

Prvi primer jeste bankarski sistem. Lično imam račune u Komercijalnoj banci i koristim njihov online sistem bankarstva. Uglavnom su dobri, online banking radi kao sat, bez greške. Osoblje je uslužno (bar je tako kod nas u Apatinu ) i rešava veliku većinu problema koji se povremeno jave veoma brzo. Uz to su dobro informisani, šta je u ponudi i pod kojim uslovima, te nude veoma korisne savete. E tu stižemo do onoga uglavnom, jer sam danas bio u banki i ljubazno su mi saopštili da im sistem nije u funkciji. Kratko i jednostavno, džabe ti pare na računu, do njih ne možeš. Sad mogu da kažem da bi bilo najlakše promenuti banku, ali kad čujem iskustva ostalih korisnika, prođe me volja za tim. Podjednako je dobra samo UniCredit Bank. Ali samo podjednako dobra, nikako ne bih mogao reći i bolja od Komercijalne banke, pa tako od eventualnog prelaska nema ništa.

Poenta ovolikog pisanja je, kako da ja normalno radim ili bilo ko drugi, ako sistemi za rad sa novcem ne funkcišu, baš u potpunosti. Ovo nije kritika sad Komercijalne banke, nego uopšte jednog lošeg sistema i prakse, pošto se slične situacije dešavaju i u ostalim bankama. Gde je nastao propust, ko je za to odgovoran, to me ne zanima i ne mogu da kažem. A ako bi se neko potrudio i rešio ovaj problem, olakšao bi život nama ostalima u Srbiji, i to značajno.

Druga stavka kojom ću se pozabaviti u ovom postu jeste tržište nekretninama. Otpilike ide ovako u Apatinu, cene za metar kvadratni novog lokala su 1 500 eura, a lokala ima koliko god želiš, još možeš da biraš poziciju. Bar po toj ceni. Može se naći možda koji lokal i za manju cenu po kvadratu, ali je to retkost. A i lokacije za manju cenu su uglavnom po periferiji. Stvar je u tome da je skoro polovina lokala prazna, ali cene se drže. Tako je i sa kućama, trenutno je kod mene u ulici pet praznih kuća, i jedan prazan plac. Uglavnom su sve na prodaju. I tako je u svim ulicama, u svakoj ima nekoliko kuća na prodaju i to godinama. Ali se slabo trguje, a razlog je cena. Recimo za kuću koja vredi možda  20 000 eura, vlasnik traži 35 000. To je globalni stav. Za kuću za rušenje, na malo većem placu se traži cena od 22 000 eura. To jeste za plac, plus nešto starog građevinskog materijala. I tako to stoji više od 4 godine. A maksimum koji bi mogao dobiti jeste 12 000 eura.

Situacija će biti još drastičnija, pošto će se broj praznih kuća samo povećavati, stari deo populacije umire, a dobar broj mladih koji odu na studije se vraća, zbog loše ekonomske situacije. Sad, verovatno vam je poznato kako prolazi kuća u kojoj niko ne boravi, koja se čak ni ne provetrava povremeno. To samo ruši cenu nekretnine. I umesto da sad dok je konkurencija objekata na prodaju ograničena, prodaju po nekoj ceni, ljudi se odluče da čekaju. A cena će samo ići dole, kako vreme bude prolazilo.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.