July 4, 2011 | Posted in:Posao |

Post koji sam par puta započinjao, ali odustajao na pola pisanja. Onda sam shvatio da je tematika suviše opširna da bi sva stala u jedan post, rešio sam napisati nekoliko postova. Ono raditi iz naslova se odnosi na poslove vezane uz IT sektor.

Recimo da počnem od naplate poslova u Srbiji. Pošto je sad kriza, novac imaju samo državne institucije. Što se tiče cene tu nema problema, eto recimo za ministarstvo trgovine je rađen nedavno sajt, koji je sasvim solidno plaćen. Sasvim je sigurno da se taj novac može i brzo povratiti, uz dobro upravljanje projektom. Pošto u pitanju nije samo sajt kao sajt, nego je malo šira akcija. E  sad to isto ministarstvo u svom resoru ima i nadležnosti na poljoprivredom. Sa druge strane grupa ljudi kojima je obećan novac iz ministarstva, na ima subvencija za poljoprivredna gazdinstva, morao je da blokira dobar deo zemlje na neko vreme da bi uspeo da se dogovori da im se u skorije vreme isplati deo novca, a drugi veći deo da im se isplati u Januaru 2012. Poenta ovog primera je da se u nekom budućem vremenu, može desiti da webmasteri koji rade za to ministarstvo moraju blokirati put, ako bi se na primer prvo pare isplatile poljoprivrednicima.

A tako je kad radite sa bilo kojom državnom institucijom, na bilo kom nivou. Duguju novac mesecima ljudima, i ne pokazuju mnogo želje da stanje dovedu u red.

Sa druge strane su privatnici i privatni sektor. U principu to  je ekipa koja baš i nema nešto novca, a i ono malo što imaju veoma pažljivo vagaju gde će uložiti. O tome  je Igor Veličković pisao  u tekstu Pare su skupe jer je oskudacija. Jedino prema njegovim podacima izađe da su plate u privatnom sektoru 30.000 dinara, ali što se tiče Apatina, to je kod privatnika nemoguća misija. E sad kod takvih privatnika u provinciji, odraditi nešto u vezi kompjutera ili Interneta je praktično jako teško. Prvo u vezi kompjutera, većina ih koristi kompjutere gde je procesor na 1 GHz, ram memorije ima 512 MB, hard disk 40 GB. Sa takvim hardwearom, oni žele da rade moderne stvari. A to ne ide, a opet sa druge strane to im je nemoguće objasniti. Kao primer navedem da sam zakupio server sa karakteristikama : Intel® Core™ i7-920 Quadcore incl. Hyper-Threading Technology, 8 GB DDR3 RAM, 2 x 750 GB SATA-II HDD (Software-RAID 1). Kad im kažeš da se takvi sistemi ne mogu uporediti, objasniš kakva su prednsoti, šta mane, navedeš primere. I dodaš još nekoliko korisnih saveta iz 21 veka, oni jednostavno odgovore da će se javiti za koji dan. Naravno nikad se ne jave, pošto imaju prečih poslova. Ili nađu nekog sa strane da im povoljnije odradi posao.

Na dva takva povoljna primera sam naišao danas, u pitanju su firme Kondorbgd i Solanum komerc. U principu je bitno da sajtovi postoje, ali na oba sajta su adrese za kontakt završavaju sa domenom.yu.

Ima na svu sreću i pozitivnih primera, ali o njima nekom drugom prilikom.

 

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.