June 6, 2008 | Posted in:Na Internetu ima |

Pošto je ovde na našim prostorima običaj da se za pristup Internetu plati debelo za izvestan protok, a posle se takav protok nikada nemože doseći. Nego je veza sa Internetom uvek značajnije sporija nego što je navedeno, bez obzira dali koristite dila-up, wireless ili ADSL. O kablovskim operaterima i njihovoj hajdučiji neću mnogo pričati jer nisam imao to zadovoljstvo do sada koristiti, i mada se u Apatinu pojavila kablovska televizija, a planira se i kablovski Internet, to čudo me neće videti.

Kvaliteno merenje brzine protoka podataka

Ali loša veza sa Internetom nemora biti samo do provajdera, nego se problemi mogu javiti i zbog neke pojave na vašem kompjuteru. Pa prvo provetite da nije do vas, pre nego se budete žalili provajderu. Ali da se neduži mnogo sa ovim postom, sad ću se pozabaviti nečim što postoji na Internetu i veoma ja popularno, a to su servisi za merenje protoka, kako downloada tako i uploada, i to veoma precizno. Načini njihovoga korišćenja su jednostavni, samo se poseti njihov sajt, odabere se sa kojim serverom ce se vršiti testiranje i klikne na dugme Test.U svakom slučaju ima još dodatnih opcija ali ja se neću upuštati u njihovo pretstavljanje, jer ih nisam ni pogledao pošteno jer me ne zanimaju.

Sada ću da predstavim tri sajta na kojima možete da proverite brzine između svojih kompjutera i Interneta.

Øwww.speedtest.net

              Øwww.speakeasy.net

2 Comments

 1. Milos45
  December 15, 2008

  Da li bi ste mogli da pojasnite: sta bi trebalo proveriti na svom racunaru, pre kontaktiranja provajdera. Hvala!

 2. novii
  December 15, 2008

  Uz pomoć ona tri linka pri dnu posta možeš da proveriš brzinu uploada i downloada sa sa svog kompjutera prema mreži.
  E sada je pravo pitanje zašto bi ti kontaktirao provajdera. Verovatno ćeš ga kontaktirati, ukoliko se mnogo razlikuje brzina koju on navodno nudiu u paketu koji ti plaćaš i brzina koju ti izmeriš sa onim gore navedenim servisima.
  Odmah da ti odgovorim da ako postoji velika razlika u podacima koje provajder nudi i onih koje si ti očitao, ćeš da dobiješ objašnjenje da je problem do tvoga kompa koji nije podešen na adekvatan način.
  Moj savet, prijateljski ako se to desi jeste da što pre promeniš provajdera.
  Ako te nešto drugo zanima uvezi brzine i provajdera, slobodno pitaj.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.