January 25, 2008 | Posted in:Na Internetu ima |

Freelancer je osoba koja radi honorarne poslove, ali ipak malo specifično, pa se zato i kod nas koristi taj izraz. Malo ga je teže prevesti sa engleskog sa samo jednom rečju. Povod za ovaj post jeste to što se na ovim prostorima pojavio jedan sajt koji okuplja one koje žele da angažuju freelancere, kao i same freelancere. Sajt je berzica.com i radi na istom principu kao i mnogobrojni sajtovi na Internetu, poput jako popularnoga Getafreelencer. Znači poslodavac daje oglas sa opisom posla koji mu je potrebno odraditi, dok freeleceri konkurišu nudeći svoje cene. Mada bi neko mogao da pomisli da će uspeti onaj koji ponudi najnižu cenu, to se pokazalo kao netačno na stranim sajtovima. Važno je pre svega steći reputaciju dobrog radnika i neće biti problema sa angažovanjem.

Šta se na ovaj način radi? Pa jednostavno rečeno sve, od dizajniranja banera, pa do izrade posebnih Linux distribucija. Verovatno je da će se pojaviti još ovakvih sajtova, kao što je berzica.com, jer se Internet tek na ovim prostorima bori za svoje mesto pod Suncem.

U svakom slučajuiako je poslovanje preko ovakih sajtova, jako slabo to nije posledica toga što nema posla ili što taj posao nema ko da radi. Slaba razvijenost ovakog poslovanje verovatno leži u lošim načinima plaćanja preko neta. i naravno treba vremena da se stvori navika.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.