March 21, 2008 | Posted in:Na Internetu ima |

Zaštiti autorskoga prava se poklanja velika pažnja, a sa širenjem Interneta to pitanje se još više proširuje. Prema nekim tumačenjima, čim nešto bude objavljeno, već je u startu zaštićeno autorskim pravima. I to sve dok ste živi i određeni broj godina posle vaše smrti. Pri radu na Internetu, zbog velikog obima ja malo teže naći plagijat. Ali je najgora opcija ako se ispod toga neko potpiše i proba to zaštititi kao svoje delo. U većini slučajeva je dovoljno uputiti žalbu provajderu kod kojega je hostovan sajt na kojem se enalazi kopija, i na taj način se rešava problem kršenja autorskog prava.

Ovaj blog nije zaštićen autorskim pravom i neće ni biti. Sa njega se slobodno može preuzimati materijal i publikovati u bilo kom obliku. Mada će uskoro da se primeni zaštita u duhu Copyleft licence, koje omogućavaju korišćenje resursa, ali nedozvoljavaju kasnije nametanje vlasništva nad materijalom. Verujem da su informacije takve da se autorsko pravo nemože na njih primeniti, kao na ostale produkte. Informacije trebaju da budu dostupne svim ljudima i da se dozvoli njihovo korišćenje bez nekih apsolutno nepotrebnih ograničenja. Za one koji žele da malo više nauče o zaštiti autorskih prava predlažem da vide Carnet-Uvod u zaštitu intelektualnoga vlasništva u republici Hrvatskoj.

2 Comments

 1. Predrag Supurović
  November 20, 2008

  U stvari, sav sadrzaj ovog tvog bloga jeste zasticen autorskim pravom. Naime, prema zakonu, bar u Srbiji, autor ne moze da se odrekne autorstva. Moz e da se odrekne materijalne koristi od svog autorskog dela ali prava na autorstvo za delo ciji je autor ne moze niti da se odrekne niti da ga prenese na nekoga drugog.

  Tako, na ovom tvom blogu, sve sto napises, ostaje trajno tvoje autorsko delo. Ti samo mozes da dozvolis svakome da, to sto si napisao, kopira i korsiti kako zeli a bez nadoknade.

 2. novii
  November 20, 2008

  Dobro si to napisao u komentaru. Zapravo si tako dobro napisao komentar, da ja nemaam šta da više dodam. 🙂
  Sve sa bloga se može koristiti, ali je neophodno navesti samo link odakle je preuzeto.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.