March 16, 2015 | Posted in:Korisne stvari za webmastere |

Kada je u pitanju optimalizacija sajta ključne reči su izrazi koje korisnici ukucavaju u pretraživače prilikom pretraživanja sajtova. Ključne fraze su skupovi ključnih reči koje se ukucavaju pri pretrazi, a omogućuju precizniju selekciju rezultata. To je ukratko o tome šta su ključne reči (keyword) i šta su ključne fraze (keyword long tail). Ova dva izraza su bitna kada se radi optimalizacija sajtova za pretraživače.

Da ne bude samo teoretisanje navešću jedan primer. Za termin Vrnjačka Banja se prikazuje 1,460,000 rezultata, za termin Vrnjačka Banja smeštaj se prikazuje 353,000 rezultata, za termin Vrnjačka Banja smeštaj privatni se prikazuje 44,900 rezultata, za termin Vrnjačka Banja smeštaj privatni cene se prikazuje 18,500 rezultata u pretrazi. Na ovom primeru se može videti kako upit postaje precizniji smanjuje se konkurencija u rezultatima pretraživanja i što je ključna fraza složenija to je konkurencija manja.

Optimalizacija za prvi termin Vrnjačka Banja koji je opšti bi bila ogroman posao sa veoma klimavim izgledima za uspeh. Neko ko bi se odlučio da svoj sajt za prenoćišta u privatnom smeštaju dovede na prvu stranu nikako ne bi uspeo da ostvari veliki broj konverzija od posetioca. Od 100 poseta bi bilo možda 5 upita za prenoćište.Jer bi na sajt dolazili i oni koji traže samo slike, smeštaj u hotelu, informacije o planinarenju i još gomilu drugih infomacija koje nemaju mnogo veze sa prenoćištima u Vrnjačkoj Banji.

U drugom slučaju gde bi se išlo na optimalizaciju za termin Vrnjačka Banja smeštaj privatni cene mnogo bi se brže došlo na prvu stranu sa rezultatima pretraživanja. A u isto vreme bi se značajno povećao stepen koverzije poseta u konkretnu akciju, to jeste u upite za prenoćište. Od 100 poseta bi bilo možda 40 upita za prenoćište.

Značaj ključnih reči

Ovo je bitno iz razloga što je tehnika izrade sajtova svedena na prostu aktivnost koju svako može da odradi i dobije lep sajt. Međutim ukoliko se taj sajt ne nađe na prvoj strani sa rezultatima pretraživanja od njega nema mnogo koristi. U tom slučaju jedino ostaje da se odradi kampanja sa Adwords-om, da bi se postigli bolji rezultati. Ali za razliku od SEO, plaćene kampanje traju samo dok ima priliva novca. Kad prestane priliv, ni vaš sajt se neće više nalaziti na prvoj strani rezultata pretraživanja.

Kako je pronalaženje kvalitetnih ključnih fraza i pozicioniranjesatova za njih što bolje u pretrazi veoma korisno razvio se veliki broj online alata sa predlozima za ključne reči. U nastavku teksta ću predstaviti nekoliko besplatnih koji daju dobre rezultate. za složenije fraze koje imaju više od tri reči se smanjuje u svakom latu broj prikazanih rezultata.

Google Keyword Planner

Googlov alat za ključne reči

Google Keyword Planner je deo servisa Adwords, ali je veoma koristan za prikupljanje ideja za ključne reči. Pri tome daje prikaz koliko se puta mesečno te fraze traže ( na ovim prostorima nije baš precizno ) kao i u kom periodu se godine koliko puta traži taj izraz. Na ovom primeru za smeštaj u Vrnjačkoj Banji je ta insformacija bitna jer se vidi da je u sezoni preko leta potraga u većem obimu i to omogućava da se bolje organizuje nastup. Podaci se takođe iz programa mogu preuzimati i dalje sa njima raditi u tabelarnim prikazima. Pogledajte vodiš za ovaj alat – Preuzimanje ideja za ključne riječi i predviđanja prometa pomoću alata za planiranje ključnih riječi.

ubersuggest.org

kako do ključnih reči

Drugi na spisku je takođe veoma poznat ubersuggest.org koji daje dobre rezultate.  Rad na njemu je jednostavan, potrebno je upisati ključnu reči ili frazu, kao jezik se može ostaviti engleski i pritisnite Enter na tastaturi. Pritiskom na Enter se izbegava dosadno ukucavanje Recapche (brojeva ili reči) i odmah se pojavljuju rezultati ispod. Selektovanjem ih je moguće lepo prebaciti u Excel ili Calc i dalje raditi sa njima.

soovle.com

potraga za ključnim rečima

Kao treći predlog gde da vidite za predloge ključnih fraza jeste sajt soovle.com. Pristup za prikaz rezultata je veoma zanimljiv i nudi pretragu više pretraživača istovremeno. Daje podatke o pretrazi na e-bey i Youtube što može značajno da pomogne kada se ciljaju ti servisi. Za neke duže termine može da se dobije nuredan prikaz zbog preklapanja sa grafičkim elemantima. Nisam primetio da postoji mogućnost izvoza podataka na organizovan način.

seochat.com

za pretragu ključnih fraza

Na sajtu seochat.com se nalazi i alat Google Keyword Suggest Tool koji nude slaganje rezultata pretrage na osnovu 4 pretraživača (Google, Bing, Amazon, Youtube). Za razliku od gore navedinh, ovaj je više specijalizovan za strana tržišta, ali ga treba probati i za domaće. Iako nude pretragu za 4 pretraživača istovremeno, dovoljno je samo da je Google selektovan, jer se rezultati u velikom broju slučajeva slažu.

seobook.com

alat za pretragu ključnih reči na sajtu seobook

Na sajtu seobook.com se nalazi alat Google Suggest Keyword Suggestion Scraper Tool koji pored prikaza predloga za kompleksnu frazu, jaje i pregled predloga za svaku pojedinačnu reč iz te fraze. Malo je lošije odabran izgled prikaza rezultata što čitavu stvar čini nepreglednom. Prikazana su plava slova na plavoj pozadini, nema prikaza za naša sva slova umesto kojih se u rezultatima postavljaju simboli. Međutim ako može da pomogne oko SEO-a onda su to samo nebitne sitnice.

tinysuggest.com

tinysuggest ključne reči i fraze

Na sajtu tinysuggest.com se nalazi još jedan u niz besplatnih alata za ključne reči, međutim nema podršku za jezike sa ovih prostora, međutim i pored toga se mogu dobiti predlozi. kao i kod prethodnih, što je kompleksnija fraza koja se unosi u upit, to je i manj broj rezultata. Dobra je stvar, rezultati se mogu preuzeti u .cvs formatu i fotom se raditi analiza u nekom programu za tabelatno prikazivanje rezultata.

keywordtooldominator.com

Google Autocomplete Keyword Tool

Google Autocomplete Keyword Tool nudi samo tri pretrage besplatno, nakon toga je potrebno da se  plati njegovo korišćenje. Međutim i ta tri puta su značajna ukoliko se korsite na  pametan način. Ograničenje na tri pretrage je na dnevnoj bazi i mmože se znači besplatno koristiti uz to ograničenje. Sa pametnim upitom se sasvim sigurno iz tri puta može doći do kvalitetne ključne fraze.

Ova lista servisa je samo deo mnogo veće slike, na svakome je da vidi kako će da je iskoristi. Ne treba misliti da će se korišćenjem dužih fraza na sajtu desiti spktakularne stvari preko noći, ukoliko to nije propraćeno drugim aktivnostima koje su bitne za optimalizaciju. Moje mišljenje je da se uz pomoć dužih fraza omogućava filtriranje posetilaca i dolazak onih koji su iskreno zainteresovani za sadržaj našeg sajta. Ili možda za sadržaj sajta koji smo radili za klijenta.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.