March 24, 2009 | Posted in:Knjige |

Čujte Srbi, čuvajte se sebe je politički testament Rodolfa Arčibalda Rajsa. Dokumet je napisan 1928 godine, a objavljen je posle njegove smrti. Rodolf Arčibald Rajs je poreklom iz Švajcarske, a u Srbiju je došao na poziv vlade da bude neutralan posmatrač u Prvome svetskom ratu.

Ova knjiga ima moglo bi se reći simboličnu cenu, u odnosu na ono što donosi kada se pročita. Arčibald Rajs je u ovoj knjizi tako dobro opisao Srbe, da dok sam je čitao delovalo kao da je juče napisana. Sve karakterne osobine Srba su veoma dobro predstavljene, a posebno se osvrnuo na političare koji vode ovu zemlju. I zaista zapitao sam se kao to da narod uvek bira takve ljude koji su moralne minijature za parlament, i zapitao sam se zašto je naš parlament toliko glomazan, pa isto bi radio i da ima 50 poslanika. Ti poslanici ionako služe samo partijama, a ne narodu. I još sam se dosta toga zapitao, i dosta sam stvari uvideo da su uvek iste i da se uvek ponavljaju kroz istoriju. Kako 1928 godine tako i sada.

Knjiga bi trebala da bude obavezna lektira u školi, međutim to se nikada neće desiti, jer bi tada omladina u startu shvatila kakvi su političari šljam i koliko su samoživi. A ipak ti političari odlučuju šta će biti lektira. Svakako moja velika preporuka da je pročitate.

Podelite tekst sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.