March 24, 2009 | Posted in:Knjige |

Čujte Srbi, čuvajte se sebe je politički testament Rodolfa Arčibalda Rajsa. Dokumet je napisan 1928 godine, a objavljen je posle njegove smrti. Rodolf Arčibald Rajs je poreklom iz Švajcarske, a u Srbiju je došao na poziv vlade da bude neutralan posmatrač u Prvome svetskom ratu.

Ova knjiga ima moglo bi se reći simboličnu cenu, u odnosu na ono što donosi kada se pročita. Arčibald Rajs je u ovoj knjizi tako dobro opisao Srbe, da dok sam je čitao delovalo kao da je juče napisana. Sve karakterne osobine Srba su veoma dobro predstavljene, a posebno se osvrnuo na političare koji vode ovu zemlju. I zaista zapitao sam se kao to da narod uvek bira takve ljude koji su moralne minijature za parlament, i zapitao sam se zašto je naš parlament toliko glomazan, pa isto bi radio i da ima 50 poslanika. Ti poslanici ionako služe samo partijama, a ne narodu. I još sam se dosta toga zapitao, i dosta sam stvari uvideo da su uvek iste i da se uvek ponavljaju kroz istoriju. Kako 1928 godine tako i sada.

Knjiga bi trebala da bude obavezna lektira u školi, međutim to se nikada neće desiti, jer bi tada omladina u startu shvatila kakvi su političari šljam i koliko su samoživi. A ipak ti političari odlučuju šta će biti lektira. Svakako moja velika preporuka da je pročitate.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.