April 20, 2010 | Posted in:Besplatni programi |

Baneri su i dalje najpopularniji način za promovisanje na Internetu. Kontekstualno reklamiranje prati banere u stopu, ali ipak je na drugom mestu po popularnosti korišćenja. Prilikom izrade banera se koriste različite tehnike, ali je popularno da se oni snime kao GIF. Prvi razlog je taj što se slike u toj ekstenziji prikazuju samo 256 boja i to direktno utiče na samu veličinu banera, a drugi razlog je što GIF ekstenzija omogućava da bude sačuvana jednostavna animacija koja koristi nekoliko frejmova.

Na taj način, uz pomoć animacije, moguće je na relativno maloj površini banera, posetiocu ponuditi više informacija o onome što se promoviše. Na tržištu postoji ogroman broj programa koji nude izradu animacija na jednostavan način. Većina tih programa se plaća, ali postoji i nekoliko besplatnih a u isto vreme i kvalitetnih rešenja. Ja u poslednje vreme koristim dva programa i rešio sam da ih predstavim na mom blogu, verujem da će biti zanimljivi onima koji se bave izradom web sajtova ili im trebaju male animacije iz nekog drugog razloga.

Prvi program je malo stariji i to je Microsoft GIF Animator i prilično je jednostavan za korišćenje. Ovde možete da preuzmete uputstvo na srpskom jeziku za Microsoft GIF Animator. U svakom slučaju, ako ste zamislili nešto jednostavno, ovaj program će to da odradi na brz i kvalitetan način.

Drugi program koji koristim je pisan u Javi i takođe je veoma jednostavan. Zove se  GiftedMotion. Dobra mu je stvr što ne postoji instalacija, nego se odmah aktivira i spreman je za upotrebu. Inače na prvi pogled deluje sasvim asketski, a nimalo nema izgled kao da je namenjen za rad sa grafikom.

Izrada GIF animacija, je dostupna i u većem delu programa koji rade sa grafikom, a među njima i u nekima koji služe samo za prikaz slika. Ja sam ovde u postu predstavio samo dva programa koji imaju jedinu namenu izradu GIF animacija.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.