July 26, 2010 | Posted in:► joomla |

Google Adsense je svima koji se bave izradom sajtova poznat. Doduše nekima manje, nekima više, ali su svi čuli za njega. Pošto je trenutno velika kriza, koja se jasno odrazila i na tržište oglašavanja na web sajtovima, jednostavno smanjila broj oglašivača koji idu direktno na oglašavanje, mnogi se uključuju u mrežu Google Adsense, da na taj način probaju da zarade nešto od svojih web sajtova.

Kada je u pitanju sajt napisan u HTML i CSS – u, tu nije problem dodati kod koji se dobije od Google Adsense, međutim takvih sajtova je sve manje, sad ih većina radi uz pomoć nekog CMS-a. A jedno od glavnih CMS rešenja jeste Joomla, svakako je uz nju napravljeno najviše sajtova.  Stvar kod svih CMS- ova, jeste da oni funkcionišu na istom principu, ali ipak postoje ogromne razlike u načinu na koji im je napisan kod.

Za Joomlu 1.5 postoji veći broj ekstenzija koje omogućavaju da se Googlovi oglasi dodaju automatizovano i na taj način ubrza ceo posao. To je inače savršeno rešenje za veliki broj vlasnika web sajtova koji nemaju mnogo iskustva u pisanju koda. Međutim mana cele te priče jeste, što treba pratiti da li je za ekstenziju koju koristimo izašla novija verzija. Jer korišćenje zastarelih ekstenzija na sajtu je prilična potencijalna opasnost.

Ja više volim da to dodam ručno, koliko je to god moguće. A za Google Adsens, odlučio sam da koristim sledeći način. U admin panelu Joomla 1.5 idem na opciju Extensions >> Modul manager. Kada se otvori Modul manager u gornjem desnom  uglu ima ikonica New na koju kad kliknem otvori se opcija za izradu novog modula. Tu selektujem Custom HTML i kliknem na Next dugme, koje se nalazi u gornjem desnom uglu.

Kada se otvori sledeći prozor potrebno ga je popuniti, a posebnu pažnju obratiti na davanje naziva modulu i poziciji gde će biti prikazan. Potom se u delu za uređenje teksta pri dnu stranice odabere dugme HTML i klikne na njega. Kad iskoči prozor u njega iskopiram kod koji sam dobio od Google Adsensa i idem na opciju Update. Pošto je u pitanju kod, neće se ništa videti u admin panelu, dovoljno je da kliknete na Save i posao je gotov.

Novostvoreni modul će potom biti dostupan u sekciji Modul manager i u njemu ćete moći da vršite dodatne korekcije. Zapamtite da je potrebno izvesno vreme da bi se počeli prikazivati Google oglasi, a da bi se prikazali relevantni oglasi može proći i do 24 sata.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.