June 25, 2012 | Posted in:► joomla |

Ukoliko ste planirali pokrenuti neku online prodaju, pa se raspitujete oko ponuđenih rešenja, sigurno da će se među njima naći VirtueMart. Trenutno je aktuelna verzija VirueMart 2, koji se navodi kao Free Shopping Cart Software for Joomla!.

Da bi se odradila instalacija VirtueMart 2 skrite potrebno je da imate već instaliranu Joomla 2.5.

veb prodavnica

 

 

 

 

 

Potom je potrebno skinuti instalaciju Virtuemarta sa stranice za download, ali obratiti pažnju da se skine verzija koja nosi oznaku STABLE VERSION. Kada se skine com_virtuemart.2.0.6_extract_first.zip možete videti da se  unutar toga se nalaze dve arhive.

  • com_virtuemart.2.0.6.tar.gz
  • com_virtuemart.2.0.6_ext_aio.tar.gz

Prvo je potrebno otpakovati arhivu ( preporuka sa programom 7-Zip )Potom je potrebno u administratorskom delu Joomle odraditi uploada com_virtuemart.2.0.6.tar.gz fajla na vaš server.  EXTENSIONS – Extension Manager, pa potom u Extension Manageru kliknuti na Browse dugme i potom selektovati fajl com_virtuemart.2.0.6.tar.gz. Potom se klikne na dugme Upload and install pored toga. Ovo je potrebno obaviti i za dodatni dokument koji nosi naziv com_virtuemart.2.0.6a_ext_aio.tar.gz.

Uputstvo na engleskom jeziku sa slikama.

Podešavanjima se pristupa preko linka VirtueMart  koji se nalazi u padajućem meniju Components.

virtueamrt 2

VirtueMart 2 je svakako rešenje za e-prodavnicu u sklopu Joomla sajta, bogato sa velikim brojem opcija za podešavanje. Omogućeno je da se fino podesi veliki broj opcija, ali kako je skripta napisana praktično iz početka, sva starija uputstva su praktično beskorisna.  Zbog velikog broja funkcija i trenutno loše situacije sa prevodom, preporučujem svakako testiranje u lokalu, a kad se radi na serveru obavezno odradite beckup pre bilo kakvih promena.

 

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.