November 24, 2008 | Posted in:► joomla |

MySQL baza podataka je ključna stvar kod Joomle i zbog toga je veoma bitno praviti njihove rezervne kopije. Postoji nekoliko načina za izradu kopije baze podataka i nije toliko bitno na koji način će se ona praviti nego je bitnije da se radi. Kopije baze podataka se mogu praviti iz Cpanela (preporučeno na zvaničnom sajtu od Joomle), mogu se praviti iz phpMyAdmina, a postoji i čitav niz ekstenzija koji se integrišu u Joomlu i automatizuju čitav proces.

Cpanel
Veliki broj kompanija koristi Cpanel za upravljanje sa hosting nalozima. Unutar njega se nalazi jednostavan sistem za izradu beckupa. Postoji mogućnost da se napravi beckup celoga public_html direktorijuma ili da se napravi samo beckup MySQL baze podataka. Takođe čitav taj sistem omogućava da se na jednostavan način uradi vraćanje tog beckupa na server (restore). Unutar Cpanela se odabere opcija Beckup i unutar nje se vrši odabir dali će se raditi kopija celoga home direktorijuma ili će se raditi samo kopija baze podataka. Ukoliko ima više baza podataka potrebno je da se selektuje baš ona koju želimo iskopirati.

PhpMyAdmin
Iz Cpanela postoji mogućnost da se pristupi i phpMyAdminu i da se iz njega uradi beckup baze podataka. Kada vam se otvoti phpMyAdmin sa leve strane ćete primetiti da se nalazi spisak baza podataka koje se nalaze u oviru tog naloga. Potrebno je da se klikne na onu od koje želimo napraviti rezervnu kopiju. Potom s selektuje tab Export I u njemu se izrše podešavanja kako želimo da nam izgleda baza podataka koju skidamo. Na kraju je opcija Save file as i tu se odabere opcija gziped i potom klikne na Go.

Ekstenzije za Joomlu
Ovo je jedno od mogućih rešenja, i prilčno je popularno. Lično nisam do sada koristio, pošto održavam relativno mali broj sajtova, ali ako bi se povećao broj sajtova sigurno bi ih koristio. Ove ekstenzije su dobre za one koji imaju sajtove sa dosta unosa.

Joomla ekstenzije za izradu beckupa

Na kraju ću reći i da većina firmi koje se bave hostingom, prave beckup na dnevnoj osnovi. Međutim treba znati i da te firme naplaćuju kada trebaju da odrade vraćanje podataka. Ja lično beckup baze podataka radim na nedeljnoj osnovi, a beckup kompletnog public_html direktorijuma jednom mesečno.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.