May 22, 2021 | Posted in:Wordpress |

WooCommerce spada u grupu pluginova (dodataka) za WordPress namenjenih pokretanju eprodavnice. U osnovi je jednostavan i sa nekim osnovnim znanjima se za par dana može namestiti i preko 95% potrebnih stvari.

Međutim tu postoje i određeni problemi, a jedan od njih jeste promena valute. To je oznaka koja stoji uz cenu u eprodavnici, a označava kojom je valutom izražena cena. za nas je to srpski dinar. U osnovi taj princip je prekopiran iz redovnih trgovina.

Opis problema sa oznakom valute

Problem bi se ukratko mogao opisati kao nedostatak oznake za dinare na latinici. U opciji gde se radi odabir valute sve ide jednostavno, iz padajućeg menija se odabere srpski dinar i on se uz cenu prikazuje kao troslovna oznaka.

Međutim dostuno je to samo na ćirilici, dok latinična oznaka nije dostupna. Sad zašto je to tako, teško je odgovoriti mada bih rekao da je zajednica oko tog projekta slabija. Stvar je u tome da je većina sajtova na latinici, te se ta troslovna oznaka valute ćirilicom slabo uklapa.

problem sa prevodom WooCommerce

Inače nije problem prevoda vezan samo za WooCommerce, to je malo čudno urađeno za kompletan WordPress.

Rešenje koje sam ja odabrao

Da bih sredio ovaj problem odlučio sam se za izmene u fajlu wc-core-functions.php. On se nalazi u folderu Includes.

Obavezno pre početka radova napravite rezervnu kopiju svih fajlova i baze podataka.. Ovo je inače rutina koju preporučujem, pre bilo kakvih izmena na sajtovima odradite beckup.

Nakon toga se može pristupiti izmenama, njih možete obaviti direktno na samom sajtu iz admin dela. Druga opcija je da skinete taj fajl na svoj kompjuter, odradite izmene i potom uplodujete fajl nazad na server.

U njemu je potrebno da nađete gde se nalaze oznake valuta. Ovo je rađeno po nekom drugom enkodingu, a ne po UTF-8. Tako da nećete naći da piše РСД nego će umesto toga stajati sledeća oznaka рсд. Zašto se neko odlučio ovako raditi, pa i meni to nije jasno.

izvor trizvezde.net

Na vama je da li ćete tu ispisati vrednost malim ili velikim slovima, to je vaša lična stvar.

Evo i video snimak kako sam ja ceo taj postupak sa WooCommerce i prevodom sredio.

Kako da prebacite sajt sa interneta na kompjuter – Way to copy a live WordPress site to a localhost

Neka druga rešenja

Na netu se može naći i drugačijih rešanja za ovaj problem sa promenom valute iz РСД u RSD u WooCommerce. Treba samo obratiti pažnju da su novijeg datuma. Za neke starije i nije sigurno da će raditi, pa i u ovom slučaju ide preporuka da se pre probanja napravi beckup.

Uglavnom treba malo izlistati, pa odabrati ono koje će vama najbolje odgovarati.

Ova izmena deluje kao sitnica, može se pomisliti da niko neće praviti neki veliki problem oko toga što je ta troslovna oznaka valute ispisana drugim pismom. Međutim u praksi, kupci su veoma oprezni i to malo neslaganje može im se učiniti neprofesionalnim radom, pa će i o kompletnoj eprodavnici steći lošiji utisak.

I nakon toga će otići dalje, jer na neki drugi sajt i njihov eshop jer jednostavno je konkurencija sada dosta velika. Uglavnom ne dozvolite da zbog jedne takve sitnice koja se reši za deset minuta gubite kupce.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.