May 19, 2009 | Posted in:Video igre |

Miš je u današnje vreme postao sastavni deo kompjutera, mada u startu i nije baš preterano korišćen. Sada se rad na kompjuteru ne može zamisliti bez njega. Na tržištu se trenutno može naći veliki broj različitih oblika i modela, najrazličitijih boja, pa prilikom odabira je teško da se odabere kvalitetan.

Može se čuti dosta saveta i preporuka kako to da se odradi, ali ja sam se odlučio, samo za nekoliko stvari na koje da obratim pažnju. Prvi zahtev je bio da se miš na kompjuter spaja uz pomoć kabla, tako da su sve bežične varijante odmah u startu odbačene od daljeg razmatranja. Drugi zahtev koji sam postavio prilikom potrage je bio da miš ima dodatne tastere, pored uobičajenih. To sa dodatnim tasterima je u današnje vreme postalo sasvim redovno i veliki broj modela ih poseduje. Ali ne treba ni tu preterivati, oko 6 tastera je sasvim OK. I poslednji zahtev koji sam postavio je bio da miš mora biti ergonomski oblikovan, da se ruka ne zamara u slučaju dužeg rada sa njime.

Kada sam to sve složio i malo pretražio po Internetu izdvojilo se nekoliko modela i svi su redom bili gejmerski. Malo me je to iznenadilo jer bi se pre od miševa koji se koriste u firmama moglo očekivati da budu funkcionalni i da ne zamaraju ruku pri dužem radu, ali sam se uverio da nije tako. Potom sam malo čitao kritike, da vidim šta se piše po Internetu o tim modelima, a istovremeno sam i sa prijateljima raspravljao na tu temu. I na kraju sam se odlučio.

 

XL-740k je naziv modela, a proizvođač je A4Tech. I mogu da kažem da sam veoma zadovoljan sa njime. Miš je malo čudnijega izgleda i treba par dana da se priviknete na rad sa njim. Na prvu ruku deluje malo glomaznije, kabal koji ga spaja sa kompjuterom je malo deblji od redovnih miševa. Na mestu gde dolazi palac, nalaze se gumeni nabori, koji mi sasvim odgovaraju i daju prijatan osećaj i posle dužeg rada. Može da se podešava različita vrednost DPI-ja, i to se na mišu signalizira laganim svetlom koje sasvim fino pomaže pri radu pošto samo sa jednim pogledom možete da vidite kako je podešavanje i da ga brzo prebacite na neku drugu vrednost. XL-740k je model ipak koji je namenjen za igranje video igara, tako da će se gejmerima veoma dopasti. U njemu se nalazi memorija, i ima je dovoljno da zapamti sva podešavanja. Takođe ima i dodatne tegove unutar sebe, tako da njihovim dodavanjem ili uklanjanjem možete da ga prilagodite sebi i svom načinu rada.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.