April 14, 2014 | Posted in:Trenutna dešavanja na Internetu |

Svako ko se bavio sajtovima, blogovima ili forumima je čuo za sajt alexa.com. U osnovi je to servis koji je dava gomilu informacija koja je u stvarnom svetu slabo upotrebljive, a najpoznatiji je njegova lista sajtova gde svaki sajt ima svoje redno mesto Alexa Traffic Ranks. Taj sakati pristup davanju podataka je posledica naravno toga da se kompletni podaci nude samo članovima koji plate punu mesečnu pretplatu, a takvih je na ovim prostorima zaista malo.

Informacije o rangiranju sajta

Alexa Traffic Ranks sam u prethodnih osam meseci aktivno koristio za praćenje položaja svojih sajtova. U skladu sa trudom koji sam uložio oko rada na nekom sajtu, to se adekvatno prikazivalo na njegov položaj na listi. Međutim početkom marta sam primetio na svim sajtovima značajinije odstupanje i ložije rezultate. Nastavio sam da beležim te resuttate povremeno i primetio da uprkos izmenama na sajtovima svi oni i dalje beleže lošije rezultate. A zapravo je stvar da sam koristio dodatak za Firefox i da nisam odlazio na sajt alexa.com, nego sam samo beležio rezultate. Na taj način nisam ni znao da je došlo do redizajna sajta.

Tek pre par dana sam primetio da je došlo do redizajna sajta alexa.com i kad sam se malo raspitao video sam da se to desilo negde početkom marta meseca. Zaključio sam da je uz promenu grafičkog izgleda sajta istovremeno odrađen i redizajn algoritma koji se koristi za beleženje rezultata na osnovu kojih se pravi rang lista. Pregledao sam dobro sajt koliko je to dostupno gostima, sve to izgleda malo modernije nego u prethodnom periodu. Na žalost količina informacija i statistike o sajtovima je i dalje dostupna u fragmentima.

Ja ću i u narednom periodu beležiti položaj mojih sajtova da bih moga ispratiti menjanje njihovih pozicija i pozicija konkurentskih sajtova.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.