October 30, 2023 | Posted in:Šta trenutno radim |

Svako ima neka svoje interesovanja kao hobi, pa se time bavi kad ima slobodnog vremena. Ja imam više tih interesovanja, od kojih je jedno istorija, a time kad se čovek zanima može da čita knjige, gleda dokumentarce, ide u muzeje ili obilazi neka istoriska mesta. I to bi uglavnom bilo to, međutim meni se ukazala prilika za jednu dodatnu aktivnost, a to je da učestvujem na arheološkom iskopavanju.

Samo iskopavanje je bilo u Apatinu, na lokalitetu Magareći mlin, neka bliža odrednica za one koji znaju teren je na Devetoj tabli u blizini Cigan hata Na sajtu Somborskog muzeja ima prikaz na karti gde se to nalazi tačnije.. To su neke tehikalije a još bi rekao da je iskopavanje trajalo od 11. septembra do 10. oktobra, bar što se mene tiče. Trebam reći da sam u tome učestovao kao radnik, da ne pomisli neko da sam bio stručni saradnik ili slično.

Ovde ću navesti i sve koji su radili na radovima: Anđelka Putica, Kristina Penezić, Ivana Živaljević, Viktorija Uzelac, Jugoslav Pendić, Nemanja Pavlović, Nikola Milivojević, Luka Jović, Nenad Spremo, Lazar Kusonić, Nikola Popović i ja Nikola Vejin. Uporedo sa radovima na iskopavanju su se odvijali i radovi na snimanju okolnog terena, tu je učestvovao i Jugoslav Pendić kog sam spomenuo već da je radio i na iskopavanju, a pored njega i Nikola Govedarica, Gordana Topić, Maša Buđen i Bojana Ivošević.

Ova akcija je izvedena iz dva dela, u prvom je vršeno istraživanje terena krajem 2022. i drugog dela samog arheološkog iskopavanja gde sam učestvovao.

  • prvo je istraživanje krajem 2022. koje se zvalo – „Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke: kartiranje i zaštita lokaliteta Magareći mlin”
  • drugi naziv je za iskopavanje 2023. koje se zvalo – “Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke, arheološko istraživanje lokaliteta Magareći mlin”

Nekoliko stvari oko lokaliteta Magareći mlin i iskopavanja 2023

Za početak ide priča kako je počelo sa istraživanjem, a sam start je bio polovinom osamdesetih godina dvadesetog veka, kada je tadašnji PIK “1 maj” planirao nešto raditi i graditi. Na tom terenu je primećeno da po površini ima polomljene grnčarije, što je dalo za pretpostaviti da ima nekih tragova ljudskih aktivnosti koji su u zemlji. Nakon toga je angažovan Pokrajinski zavod za zaštitu kulture, a radove je započeto Vladimir Leković 1985. godine. Ti prvi radovi su bili utvrđivanje stanja na terenu (rekognosciranje) 1985. i 1986. godine, a iskopavanja su rađena 1986, 1987. i 1989. godine.

Nakon tog perioda je došlo do mirovanja, obično se nakon završenih arheoloških iskopavanja vrši obrada nalaza i kompletiranje dokumentacije. Nakon te 1989. godine je došlo do prestanka rada na terenu, ali je materijal sa lokaliteta Magareći mlin kod Apatina povremeno pregledavan i analiziran, te se spominjao u stučnoj literaturi.

Te sve aktivnosti su dovele do ponovnog pregleda terena krajem 2022. godine, a nakon toga je i odlučeno da se početkom druge polovine 2023. godine počne sa iskopavanjima na terenu. Već sam napisao, ali ću ponoviti da je naziv projekta bio “Poslednji lovci i prvi zemljoradnici Bačke, arheološko istraživanje lokaliteta Magareći mlin

izvor – novii blog

A kako je bilo zapravo arheološko iskopavanje?

Na pitanje iz podnaslova moj odgovor bi bio zanimljivo iskustvo. Prva stvar je da već desetak godina vodim svoj posao na internetu i sve što ide sa vođenjem posla. Ovde na radovima na lokalitetu Magareći mlin je bila osoba koja je bila zadužena za organizaciju uglavnom svih stvari oko radova. Tako da je sa te strane bilo lakše, da se ne moram angažovati oko svega, nego samo koliko mogu i koliko mi bude određeno. Mada iskreno kao radnik sam se uglavnom držao ašova i lopate, trebam reći da ni ostali koji su radili nisu previše zaobilazili te dve alatke. Jer bez rada na njima, nema ni previše iskopavanja.

Sad šta će se iskopavati, u teoriji deluje jednostavno, a i onima koji gledaju sa strane isto deluje jednostavno. Prvo se rade razno razna snimanja, u fazonu georada, LIDAR (koristi se u u geodeziji, geomatici, arheologiji, geografiji, geologiji, geomorfologiji, seizmologiji, šumarstvu, atmosferskoj fizici) i slično, te se nakon toga obrade podaci i tu se mogu videti pozicije gde se nešto nalazi ispod zemlje. I tako to deluje lako, dobiješ snimak, odabereš gde će se kopati i malo se kopa, nađe se nešto, odnese u muzej i to je to.

U praksi je to malo kompleksnije, sam teren gde bi se moglo iskopavati je dosta širok. Međutim tu su odabrane neke anomalije u zemljištu, i kad se počelo sa iskopavanjem, prva stvar koja se dala primetiti da je u pitanju površinski sloj zemljišta ritska crncica, kao što je u ostalom na celoj Devetoj tabli.

Taj prvi oranični sloj je bio malo teži za rad i skidanje, ali i to se rešilo za par dana. Nakon toga se nastavilo iskpavanje u slojevima sa beleženjem svim potrebnih podataka. Materijal koji se nalazi (uglavnom komadi polomljene keramika) je pakovan i nakon toga se prebacivao u muzej gde će biti obrađivan u narednom periodu.

Na kraju ide pitanje koje sve zanima, a ono glasi šta je sve nađeno. Treba znati da bi na osnovu onoga što reklo na samom lokalitetu moglo reći da je u pitanju nešto nalaza iz neoliti i nešto malo više iz perioda bronzanog doba. Ovo je naravno previše okvirno (neolit počeo 5500. godina pre nove ere, a bronzano doba završilo 600. godina pre nove ere), ali tek kasnije analize mogu dati preciznije podatke koji period i koja kultura.

A što se tiče onog šta je nađeno, kao što sam spomenuo to je uglavnom grnčarija u fragmentima, što je za mene bilo veoma interesantno. A takve stvari mogu biti zanimljive uglavnom ljubitelima istorije.

logo za Magareći mlin je kreirala Marijana Markoska

Šta drugi kažu o ovom arheološkom iskopavanju

Mada je sama akcija radova završena relatino nedavno, mediji su objavili već određeni broj tekstova. Nešto je štampano u novinama, nešto je objavljeno i na portalima na internetu. Ovde ću postaviti neke od linkova, ali moram da napomeem da su neki tekstovi prilično slobodno napisanii i da treba imati malo rezerve prema onom što je napisano.

Prvo ide da kažem naznačajniji tekst, jer je objavljen na sajtu gradskog muzeja Sombor, a u sklopu teksta se nalazi i mapa gde je okvirno taj lokalitet.

O “Magarećem mlinu” povodom dana arheologijehttps://gms.rs/vesti/o-magarecem-mlinu-povodom-dana-arheologije

A ovde ispod se nalaze linkovi do drugih tekstova koji su online objavljeni na netu do sada (linkovi nisu složeni ni po kakvom redosledu)

Ovo bi bio neki presek linkova ka tekstovima koji su do sada objavljeni na internetu, a verovatno će ih biti još objavljeno u narednom periodu. A što se tiče imena Magareći mlin, o tome planiram da napišem jedan tekst ovde na blogu u skorije vreme.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.