November 19, 2015 | Posted in:Linux |

Nakon dužeg perioda odlučio sam da osposobim još jedan kompjuter, da mi posluži kao rezerva u slučaju nekih problema sa osnovnim kompjuterom. Na njega je instaliran Linux Mint i malo sam se bacio na sređivanje sistema, da ga prilagodim za moje poslove. Tražeći neke dodatne informacije naišao sam na časopis LIBRE! koji pokriva teme vezane za Open source na našem jeziku.

Sam časopis je veoma dobar i kako vidim dosta brojeva je izašlo do sada. Evo ukratko šta su članovi redakcije napisli u sklopu sajta da bi  malo bolje predstavili projekat.

LiBRE! je nekomercijalni časopis o slobodnom softveru na srpskom jeziku iza koga stoji grupa entuzijasta okupljenih oko jedne ideje. Ta ideja podrazumeva nesebično deljenje znanja u cilju približavanja slobodnog softvera običnim ljudima koji nisu programeri ali takođe obezbeđuje i izvesnu količinu informacija namenjenu programerima i naprednijim korisnicima računara. Cilj ovog časopisa je da dostigne ugled kod domaće (a delom i regionalne) publike i da bude jedan od omiljenih izvora informisanja u svetu slobodnog softvera.

Koncept je dosta sličan  ostalim  časopisima koji se bave kompjuterima, samo što je tematika uglavnom vezana za Open source projekte. Što se tiče tema ima tu izveštaja sa dešavanja na lokalnom nivou, takođe i sa svetske scene. Zatim je prisutno predstavljanje distribucija, programa, uputstva i dosta stvari vezanih za mreže.

Za one koji nisu baš upoznati sa Open souce projektima spomenuću neke od poznatijih: PHP, MySQL, Apach, UTF8, WordPress, Joomla. Ovo je uglavnom za one koji se bave radom na Internetu.

časopis open source

Časopis LIBRE! nije prvi koji se bavi ovom tematikom, pre njega je izlazio GNUzilla magazin koja je izlazila više od tri godine.

Ono što svakako ovakim časopisima treba jeste saradnika svih profila. Uređuju ga hobisti volonteri koji žele da dobre stvari kojima se bave predstave široj publici. Pored ovog časopisa se radi na na drugim izdanjima pa se sad sa njihovog sajta može skinuti i knjiga “Sigurni koraci malog pingvina” kao i još dokumentacije.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.