knjiga o Edvard Snouden

June 18, 2015 | Posted in:Knjige |

“Dosije Snouden” je knjiga koja je obrađuje jednu veoma interesantnu oblast, špijunažu. O situaciji koju knjiga obrađuje se dosta pisalo i pre nego je Edvard Snouden rešio da iznese dokumenta i prikaže ih novinarima. Međutim kako ta pisanja nisu izazivala reakcije države, pa su smatrana “novinarskim patkama” i teorijama zavere. Čak i kada su ugledne novine počele da objavljuju dokumenta, državni organi su ih odlučili ignorisati, međutim ubrzo su videli da je to nemoguće i bili su prinuđeni da reaguju.

Sam način kako je knjiga Dosije Snouden napisana je dobro ispeglan, može se videti da je prošla brojna iščitavanja pre nego je data na štampanje. Ali to joj ne umanjuje vrednost, jer je situaciju koja je specifična i u kojoj se koristi dosta specijalizovanih termina je uspela spustiti na nivo da je razumljiv svima.

Autor je Luk Harding i ona polako razvija priču i uvodi likove. Tokom predstavljanja on navodi čime se svaki lik u knjigi pre bavio i kakve stvari je radio da zasluži biti povezan sa celim ovim slučajem. Ovo se odnosi podjednako na aktiviste za slobodu govora i novinare, ali isto i na državne službenike. Svi oni su morali imati visoku reputaciju da bi bili na neki način povezani sa ovim slučajem.

Sama priča u knjigi se vrti oko toga kako se na samoj ivici zakona prikupljaju svi podaci o građanima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, te da nije baš jasno ko sve ima pristup tim podacima i za šta se oni koriste. Snouden je radio kao agent za više odeljenja bezbednosnih struktura i shvativši da vlada cirkus oko cele te priče rešio da sve predstavi novinarima. To je dovelo u nekim trenutcima do situacija koje su ličile na scene iz akcionih filmova.

snouden knjiga

Ovde se manje pažnje posvećuje tome kako američka i britanska obaveštajna agencija mogu bez ograničenja prisluškivati sve redom, više se pažnje posvećuje narušavanju privatnosti u njihovim zemljama. Nakon toga Edvard Snouden je postao državni neprijatelj broj jedan koji je neverovatno opasan. Cela situacija se komplikuje kada se iz Kine prebacuje u Rusiju gde se i sada nalazi kao azilant.

Sama knjiga Dosije Snouden pokazuje kako se dobra ideja može upropastiti lošim izvođenjem, jer niko ne može reći da je to bilo jedino curenje podataka iz programa prisluškivanja. Može se samo tvrditi da je Edvard Snouden bio prvi koji je te sve podatke dostavio novinarima.

Zahvaljujući spremnosti novinara da se ogluše o neformalne pristiske državnih organa urodila je brojnim tekstovima koji prikazuje neke veoma sumljive aktivnosti njihovih vlada. Što se tiče državnih institucija, nanela je kratkoročnu štetu, međutim je povećalo na viši nivo način čuvanja podataka koji se prikupljaju. Cela priča se svodi na narodnu umotvorinu da je svakog čuda tri dana dosta.

Mogu da preporučim da se pročita knjiga Dosije Snouden, napisana je lakim jezikom, svi podaci su logično povezani i na kraju se može reći da se shvata kako taj sistem špijunaže funkcioniše. I ne brinite, jeste da oni prikupljaju podatke o komunikacijama elektronskim putem međutim oni još nisu u stanju da ih sve obrade. Na pitanje pa zašto onda prikupljaju tolike podatke odgovor bi bio da birokrtatija uvek nađe sebi neki posao.

TAGS:

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.