September 19, 2008 | Posted in:Firefox |

Pošto je ovaj blog kao pod domen na sajtu bajeonline.net bio hakovan nedavno, i tom prilikom mu je ubačen zlonamerni deo koda na svaku stranicu, saznao sam neke zanimljive stvari. Naravno opet se pokazalo koliko je bitno imati kvalitetnu tehničku podršku uz hostin paket, o čemu sam već pisao na blogu. Mada sam i ovaj put sam primetio da je došlo do upada i da mi je blokiran pristup blogu, kao i svim pod domenima koji se nalaze u sklopu sajta bajeonline. net. Ali sam vido da je blokiran pristup samo iz Firefoxa. Malo surfujući po netu sam naišao na veoma zanimljivo stanje. Google je pre izvesnoga vremena kupio firmu koja ima bazu problematičnih sajtova, i zahvaljujući toj bazi podataka o problematičnim sajtovima, Firefox blokira pristup problematičnima i na taj način štiti korisnika.

Lepo zamišljeno i deluje prilično ubedljivo moram priznati. I dok sam tražio podatke kako da rešim problem koji je veoma nezgodan, jer posetioci kada vide takvo upozorenje će sigurno naširoko zaobilaziti tu lokaciju na Internetu, nagledao sam se dosta zanimljivih stvari. Ali da ne bi sada napisao knjigu o tome, reći ću samo da Googlov browser Chrome uopšte ne prikazuje to obaveštenje. Znači da Firefox koristi usluge kompanije koja je u sastavu Googla, a sam Google ne koristi te iste podatke od kompanije koja je u njegovom sastavu.

Firefox problem

Što se tiče rešavanja problema, neophodno je prveriti pre svega sve falova u sklopu vašega sajta koji imaju naziv index, kao i onih koji imaju ekstenziju html. Kada to sredite poželjno je da pomenite lozinke od Cpanela. I to bi otprilike bilo to što se tiče ispravnosti vašega sajta. Međutim ostaje još da sačekate da Google redovnim putem uvidi da je sajt ispravan, a za šta bi trebalo sigurno nekoliko dana, ili da sami izdate nalog da se odradi inspekcija vašega sajta. Za to je neophodno da se registrujete na Googlov servis Webmaster Tools. Tamo ćete dobiti instrukcije kako da verifikujete prvo svoju lokaciju, a tek potom trebate da pošaljete zahtev za inspekciju vašega sajta. Upozorenje će ako ste dobro odradili posao da omogući normalan prikaz sajta u roku od 24 sata.

Sve u svemu nevesela epizoda, ali kada malo bolje razmislim, sa previše uticaja Googla na kompletna dešavanja. Ali šta da se radi, ipak je on monopolista. I još jednom ću napisati, ovaj put i podebljano. Kada uzimate hosting za svoj sajt, pored svih tehničkih karakteristika, obratite pažnju kako možete da komunicirate sa tehničkom podrškom, i pogledajte na Internetu kakvi su komentari ostalih korisnika.

2 Comments

  1. mirela karafilov
    March 3, 2009

    kako da skidam pesme

  2. stolar
    March 6, 2009

    Malo si pogrešila za mesto komentara, ali ok je. Reci samo odakle želiš da skineš pesmu.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.