January 13, 2009 | Posted in:Besplatni programi |

Već jako dugo koristim program 7zip, a pre njega sam koristio WinRAR i Win ZIP. Međutim iz razloga što su i WinRar i WinZip komercijalni programi odlučio sam se da potražim neki alternativni. Posle izvesnog testiranja, odlučio sam se da počnem koristiti 7zip. I do danas se nisam nijedanput pokajao.

7zip je na neki način ograničen pošto fajlove može samo da pakuje u sledeće formate 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 i TAR . Ovo može delovati kao malo, ali je u stavri sasvim dovoljan izbor. 7zip ima mogućnost da otpakuje mnogo veći broj formata i to sledeće ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, HFS, ISO, LZH, LZMA, MSI, NSIS, RAR, RPM, UDF, WIM, XAR i Z. Takođe treba da se napomene da je sa ovim programom moguće izvršiti AES-256 enkripciju kada se fajlovi pakuju u formate 7z i ZIP.

Program se lepo integriše u Windows i ja ga konkretno pozivam iz menija koji se pojavljuje kada odradim desni klik na selektovani fajl. Takođe program je lokalizovan i podržava srpski i hrvatski jezik, što može biti od velike pomoći novim korisnicima. Program je besplatan za preuzimanje i korišćenje, čak i u komercijalne svrhe.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.