July 31, 2011 | Posted in:► joomla |

Sad je sasvim jasno da je Joomla počela da se značajnije osvežava, u poslednje vreme se samo izbacuju verzije sa novim oznakama, tako da odnedavno je aktuelana verzija sa oznakom 1.7.  Joomla je veoma popularna i često korišćena zbog svoje jednostavnosti. Ali je takođe jasno da je to sistem koji je najčešće na meti hakera i veliki broj sajtova bude srušen samo iz razloga jer se koristi starija verzija Joomle.

Ovo je dosta izraženo na našim prostorima, pošto veliki broj sajtova za predstavljanje nekog posla naprave upravo vlasnici posla ili njihovi prijatelji kao uslugu. U svakom slučaju manji broj sajtova bude napravljen, tako što se poruči izrada web sajta kod firmi koje se time bave. U celoj priči nedostaje održavanje web sajtova, a ono je veoma bitna stavka u današnje vreme, međutim priličan broj korisnika ignoriše taj deo posla oko web sajta. A upravo su sajtovi koji se nalaze na starijim verzijama ne samo Joomle, nego bilo kog CMS-a isključivi ciljevi za hakere.

Prvi je tome doskočio WordPress, a potom je i Joomla primenila slično rešenje. U sklopu Administacionog panela je integrisana opcija automatskog prebacivanja na noviju verziju. Kod WordPress-a je to odrađeno tako da se prilikom ulaska u admin panel, automatski proverava ima li novije verzije, dok kod Joomle se provera mora odraditi ručno.

U administratorskom delu se odabere sekcija Extension Manager i u sklopu nje se klikne na tab Update.

Sa desne strane prozorace se prikazati dugmad sa kojima se radi update. Prvo se klikne na Find Updates, posle čega će se pojaviti u tabeli ispod koji je updejt dostupan, ako ga ima. Kad se ispiše koji je update dostupan, selektujemo checkbox (check box, tickbox, or tick box) ispred naziva updejta i kliknemo na ikonicu Update.

Akcija updejta će malo potrjati, ali kad se završi stranica se osveži i bude ispisano obaveštenje da je instalacija updejta uspešno izvršena.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.